Χρήστος Βαξεβάνης
Μαθαίνοντας τους κανονισμούς διεξαγωγής του Τριάθλου
Μαθαίνοντας το fair play
Με αφορμή την διεξαγωγή του Παν/νιου Πρωταθλήματος Τριάθλου την Κυριακή στις 29 Σεπτεμβρίου στον Σχοινιά θα ήθελα να γράψω κάτι για εκπαιδευτικούς λόγους ως αναφορά τους έφηβους και τις νεάνιδες που αγωνίζονται, αλλά και νέα μέλη συλλόγων που αγωνίζονται. Θα έλεγα μάλιστα ότι ανάγκη ενημέρωσης έχουν και αθλητές –age groups διότι πολλοί αθλητές μας αγωνίζονται στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.
Οι κανόνες διεξαγωγής που θεσπίζει η ITU έχουν πάντα κάποιο σκοπό! Αυτός λοιπόν ο σκοπός δεν είναι άλλος από
1ον την διεξαγωγή του αγωνίσματος με ασφάλεια
2ον την διεξαγωγή του αγωνίσματος με κανόνες ισονομίας-fair play
3ον την διεξαγωγή του αγωνίσματος με όρους αξιοπρέπειας και σωστής προβολής.
Συνεπώς δεν έχουμε κάποια εμμονή στην εφαρμογή των κανονισμών χωρίς λόγο.
-Φοράμε πάντα το κράνος ( δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση)
- Δεν φοράμε ακουστικά ( δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση)
- Δεν αγωνιζόμαστε χωρίς να φοράμε suit ( αλλά σε κάθε περίπτωση χωρίς αθλητική ένδυση από επάνω)
-Τηρούμε πάντα στις υπάρχουσες γραμμές το ανέβασμα και κατέβασμα ( mount-dismount ) στο ποδήλατο.( Φανταστείτε ο καθένας εντός ή κοντά στην ζώνη αλλαγής να ανεβαίνει ή να κατεβαίνει όπου θέλει...
-Τα πράγματα μας πάντα είναι εντός καλαθιού ζώνης, εκτός και αν προβλέπει ο referee, παπούτσια εκτός αλλά δίπλα στο καλάθι του.( Φανταστείτε ο επόμενος αθλητής από εμάς να περνά πάνω από την πετσέτα μας, την wetsuit, και ότι άλλο...πανήγυρης.....
- Όταν ορισθεί ότι ένας αγώνας είναι non drafting ( διότι στους περισσότερους αγώνες της ITU είναι rafting ) η παράβαση για κάποιον που κάνει drafting είναι η χειρότερη επίδειξη του μη σεβασμού προς τους συναθλητές του , κερδίζει πολύ χρόνο και τιμωρείται αυστηρά ( εντός penalty box)
- Στους αγώνες εντός Ελλάδος τον τελευταίο χρόνο επιτρέπουμε τα ποδήλατα χρονομέτρου θέλοντας να βοηθήσουμε αθλητές μας πουν αγωνίζονται σε αγώνες non drafting άλλα και λόγω ότι το 80% των ποδήλατων φτιάχτηκαν έτσι. Ας γνωρίζουν όμως οι μικροί μας φίλοι ή αυτοί που αγωνίζονται έξω σε αγώνες της ITU, ότι οι περισσότεροι αθλητές δεν χρησιμοποιούν μπάρες , αλλά και αυτοί που χρησιμοποιούν είναι στο ίδιο ύψος και μήκος με τις μανέτες των φρένων μας και μάλιστα είναι κλειστές μπροστά με ένωση adaptor και όχι με ταινία.
- Ρόδες επιτρέπονται έως προφίλ 3 εκ. Τριάκτινες , κλειστές, ρόδες με τεράστιο προφίλ δεν επιτρέπεται σε αγώνες της ITU ( ιδιαίτερη οδηγία σε φίλους μας που αγωνίζονται εκτός Ελλάδος σε European Cup, World Cup) ακόμη και age group.
- Τα αγωνιστικά μαγιό μας (suit) έχουν φερμουάρ πίσω και τυπώνονται με συγκεκριμένο τρόπο όπως ορίζει η ITU στους κανονισμούς της ( triathlon.org). Μάλιστα η κάθε χώρα έχει ορίσει τα χρώματα της (και εδώ αναφέρομαι και στους φίλους που αγωνίζονται εκτός Ελλάδος)
- Η χρήση wetsuit ! –θερμοκρασία νερού
α) χρήση για κάτω από 20c στους elite και για κάτω από 22 c στα age groups
β) Κάτω από 18c η χρήση είναι υποχρεωτική
γ) Πάνω από 22c απαγορεύεται η χρήση από οποιονδήποτε
δ) κάτω από 14 c δεν διεξάγεται το τμήμα της κολύμβησης , αλλά και υπό άλλες που προβλέπει ο κανονισμός της ITU σε συνδυασμούς εξωτερικής θερμοκρασίας και θερμοκρασίας νερού
- Εδώ σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα έχει υπάρξει ένας μύθος!
Η χρήση wetsuit θα με κάνει πιο γρήγορο...στο κολύμπι. Μήπως ο λίγος χρόνος που κέρδισες τον χάνεις στην έξοδο?
Έχει ακουσθεί και άλλος μύθος. Εμείς οι Τριαθλητές έχουμε χαμηλό ποσοστό λίπους και κρυώνουμε... Δηλαδή οι elite athletes Gomez, Brownlee και πολλοί άλλοι βέβαια δεν νομίζω ότι έχουν υψηλότερο ποσοστό λίπους από εμάς..
Είναι λοιπόν απλό:
-χαμηλή θερμοκρασία φοράμε wetsuit γιατί κινδυνεύουμε από υποθερμία
-κανονική θερμοκρασία 20-22 κολυμπάμε χωρίς wetsuit όπως ορίζει ο κανονισμό
- 25 c Θερμοκρασίες που επικρατούν στις θάλασσες μας αυτή την εποχή, κινδυνεύεις εκτός των άλλων από υπογλυκαιμία, αφυδάτωση, υπονατριαιμία και έτσι να χάσουμε έναν αγώνα
Εδώ θα ήθελα να πω ότι ως χώρα έχουμε την τιμή να έχουμε πλειάδα στελεχών διεθνών κριτών με διακρίσεις! Αρκεί να πούμε ότι επικεφαλής όλων σε παγκόσμιο επίπεδο ο Θάνος Νικόπουλος έχοντας την ευθύνη ως επικεφαλής σε κάθε μεγάλη διοργάνωση! Ο Αντρέας Γαλανός, Η Αγγελική Θωμά, η Ερικέττη Μάργαρη ο Παναγιώτης Καρακωνσταντόπουλος και αρκετοί ακόμη. Έχουμε λοιπόν δυνατή βάση και παρακαταθήκη!
Με εκτίμηση
Τεχνικός Διευθυντής Ε.Ο.ΤΡΙ
Διεθνής κριτής Τριάθλου
Χρήστος Βαξεβάνης