Γιατί ποδηλατούμε στη φορά της κίνησης και όχι αντίθετα αυτής
Πολλοί ποδηλάτες και ιδιαίτερα αυτοί που είναι καινούργιοι στην ποδηλασία, νιώθουν σε ένα βαθμό άγχος να κάνουν ποδήλατο στον δρόμο. Στο κάτω κάτω, σε ένα ατύχημα μεταξύ ενός αυτοκινήτου και ενός ποδηλάτου, ο ποδηλάτης είναι αυτός που είναι πιο πιθανό να τραυματιστεί. Έτσι, είναι λογικό οι ποδηλάτες να θέλουν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ελαχιστοποιήσουν αυτόν τον κίνδυνο. Αυτό μπορεί να είναι να φοράνε χρωματιστά και ανακλαστικά ρούχα και φωτάκια για να γίνονται πιο εύκολα ορατοί, να αναζητούν δρόμους με λιγότερη κίνηση και να αποφεύγουν τα ακουστικά για να ακούν καλύτερα.
Και αυτή η διαδικασία μερικές φορές οδηγεί στην ερώτηση «Και γιατί να ποδηλατώ με γυρισμένη την πλάτη στην κίνηση;». Εκ πρώτης όψεως, αυτή είναι μια αρκετά λογική ερώτηση- ίσως έχει λογική το ότι κάνοντας ποδήλατο στην αντίθετη κατεύθυνση από τη ροή της κίνησης, αντί στην ίδια κατεύθυνση, σου επιτρέπει να βλέπεις τι έρχεται και να φύγεις από τη μέση αν χρειαστεί.
Αλλά είναι κάτι τέτοιο πραγματικά πιο ασφαλές για τους ποδηλάτες; Με μια λέξη, ΟΧΙ. Σύμφωνα με μια μελέτη από ποδηλάτες, αυτοί που ποδηλατούν αντίθετα της ροής των οχημάτων, έχουν περίπου 3,6 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμπλακούν σε κάποιο ατύχημα από αυτούς που ακολουθούν την κανονική ροή.
Μερικούς από τους παράγοντες που καθιστούν την ποδηλασία στη ροή των αυτοκινήτων (και όχι αντίθετα αυτής) πιο ασφαλή, αναλύονται παρακάτω από την Laura Shepard του Bike New York:
Είναι πιο πιθανό να σε δουν
Όταν ένα όχημα βγαίνει από έναν αυτοκινητόδρομο ή απλά στρίβει, ειδικά όταν κάνει δεξιά στροφή, ο οδηγός πιο συχνά κοιτάει προς τα πίσω (να δει αν έρχεται κάποιο όχημα από πίσω). Σπάνια κοιτάζει και προς την αντίθετη κατεύθυνση καθώς δεν περιμένει πως κάποιο όχημα θα έρχεται από εκεί. Το ίδιο ισχύει και για τους πεζούς βέβαια όταν διασχίζουν τον δρόμο, οι οποίοι κοιτάζουν από τη μεριά που έρχονται κανονικά τα οχήματα. Γενικά, η Shepard λέει πως είναι πιο σωστό να κάνεις το αναμενόμενο σε κάθε περίπτωση: «Οι ποδηλάτες είναι υποχρεωμένοι βάση του νόμου να κινούνται όπως και όλα τα υπόλοιπα οχήματα για να μην μπερδεύουν τους υπόλοιπους οδηγούς, πεζούς και τους υπόλοιπους ποδηλάτες. Ο καλύτερος τρόπος για να μείνεις ασφαλής είναι να ποδηλατείς προβλέψιμα.»
Οι οδηγοί μπορούν να αντιδράσουν γρηγορότερα και πιο σωστά
Εάν ποδηλατείς με την κίνηση και το αυτοκίνητο πίσω σου δεν έχει χώρο να περάσει, ο οδηγός μόνο χρειάζεται να επιβραδύνει μέχρι να έχει χώρο να περάσει. Το να ποδηλατείς κόντρα στην κίνηση, ωστόσο, μειώνει τον χρόνο που έχει ο οδηγός για να αντιδράσει, αφήνοντας μόνο 2 επιλογές: να χτυπήσει τον ποδηλάτη ή να οδηγήσει επικίνδυνα σε σχέση με την υπόλοιπη κίνηση.
Είναι απλή φυσική
Όταν πηγαίνεις με 30χλμ/ω και ένα αμάξι σε χτυπήσει από πίσω ενώ πηγαίνει με 65χλμ/ω, η σχετική σου ταχύτητα θα είναι περίπου 35χλμ/ω (δηλαδή θα είναι σα να συγκρούεσαι με έναν ακίνητο τοίχο με 35χλμ/ω), επειδή κινείστε στην ίδια κατεύθυνση με το αμάξι. Εάν η σύγκρουση ήταν μετωπική με τις ίδιες ταχύτητες, η σχετική σου ταχύτητα θα ήταν 95χλμ/ω. Όπως εύκολα καταλαβαίνεις η πιθανότητες να επιβιώσεις από τη δεύτερη περίπτωση είναι ελάχιστες.
Τα φανάρια δεν είναι μόνο για τα αυτοκίνητα
Τα φανάρια και τα σήματα έχουν τοποθετηθεί έτσι για να είναι εμφανή σε αυτούς που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Όταν ποδηλατείς στην αντίθετη ροή της κίνησης, πιθανότατα θα σου διαφύγουν αρκετές σημαντικές πληροφορίες.
Έτσι λέει ο νόμος
Γενικά, οι ποδηλάτες ακολουθούν το νόμο. Μελέτη υποδεικνύει πως λιγότερο από το 5% των ποδηλατών παραβιάζει τον Κ.Ο.Κ., ενώ οι λίγες φορές που τον παραβαίνουν είναι επειδή δεν έχουν άλλη ασφαλή επιλογή. Ωστόσο αυτά τα στατιστικά δε θα σταματήσουν έναν αστυνομικό που θέλει να σου γράψει κλήση.
Και γιατί να μην κάνω ποδήλατο στο πεζοδρόμιο;
Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. το ποδήλατο θεωρείται όχημα, άρα δεν επιτρέπεται να είναι στο πεζοδρόμιο. Ούτως ή άλλως βέβαια δεν είναι ασφαλές να ποδηλατείς στο πεζοδρόμιο με τους πεζούς να μην έχουν στο μυαλό τους πως ένας ποδηλάτης θα κινείται στον δρόμο τους. Τέλος η Shepard λέει: «Γενικά το πιο ασφαλές είναι να οδηγείς με σιγουριά και προβλέψιμα. Όταν δεν υπάρχουν ποδηλατολωρίδες, το να οδηγείς στον δρόμο είναι η μόνη και πραγματικά ασφαλής λύση. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να κάνεις σήματα κάθε φορά που αλλάζεις λωρίδα, επιβραδύνεις ή σταματάς.»
Πηγή: Triathlete.com
Συγγραφέας: Susan Lacke, Μετάφραση/ Επιμέλεια: Μαυρογιάννης Άγγελος