12 Do’s και don’ts για το δίαθλο
Αποφάσισες να ξεκινήσεις δίαθλο; Ο διεθνής φήμης διαθλητής Matt Barnes, νικητής στο AG του στο 2017 Bala Tri, και η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στα AG στο δίαθλο Claire Steels μοιράζονται τα κορυφαία tips τους για το πώς θα κάνεις ποδήλατο και τρέξιμο γρηγορότερα και για το πώς θα αποφύγεις τα συχνότερα λάθη.
Ο Matt Barnes, ένας αθλητής που έχει τρέξει το μίλι κοντά στα 4 λεπτά και ο οποίος κέρδισε το AG στο Bala Tri για 7 λεπτά, έχει να σου δώσει τις εξής συμβουλές:
1. Μην ξεκινάς πολύ δυνατά και δώσε τον σωστό ρυθμό στην προσπάθειά σου
Το ποσοστό των ανθρώπων που ξεκινάνε όλα μέσα από το τρέξιμο είναι τρομερά υψηλό. Οι περισσότεροι από τους κορυφαίους αθλητές πηγαίνουν το πρώτο τρέξιμο, όσο γρήγορα πηγαίνουν το δεύτερο οπότε πιάσε τον σωστό ρυθμό και δε θα σωριαστείς όταν κετέβεις από το ποδήλατο.
2. Προπονήσου συγκεκριμένα για τη δύσκολη εναλλαγή από το ποδήλατο στο τρέξιμο και από το τρέξιμο στο ποδήλατο
Κάνε μια επιπλέον προετοιμασία και τρέξε μετά από το ποδήλατο. Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσεις είναι το γυμναστήριο, που έχει στατικό ποδήλατο και διάδρομο. Προσπάθησε να δουλέψεις πραγματικά έντονα για 5 λεπτά με βαρύ πάτημα και αμέσως μετά να τρέξεις για 2 λεπτά στον διάδρομο σε ρυθμό που θα τρέξεις αγώνα 5χλμ. Επανέλαβε το 4 φορές. Αυτό θα σε βοηθήσει περισσότερο από όσο φαντάζεσαι στον αγώνα.
3. Κάνε καλή transition, εδικά από το πρώτο τρέξιμο στο ποδήλατο
Εκεί είναι το σημείο που ο αγώνας μπορεί να κερδηθεί ή να χαθεί. Εξασκήσου από πριν να έχεις τα παπούτσια σου στερεωμένα στα πετάλια και πήδα στο ποδήλατο όσο πιο γρήγορα μπορείς.
4. Μη δελεαστείς και ντυθείς πολύ ζεστά
Οι περισσότεροι αγώνες διάθλου γίνονται από το φθινόπωρο έως την άνοιξη, όπου ο καιρός είναι δροσερός, αλλά αν αγωνιστείς δυνατά θα ζεσταθείς αμέσως, οπότε μη δελεαστείς και φορέσεις μη αεροδυναμικά, αλλά ζεστά ρούχα, όπως ένα αντιανεμικό- σίγουρα δε θα ευχαριστείς τον εαυτό σου όταν όλου εξαφανίζονται στο ποδήλατο φορώντας τα αεροδυναμικά τους ρούχα. Εάν ανησυχείς για το κρύο χρησιμοποίησε πιο χοντρές κάλτσες και γάντια κι αν κρυώνουν τα χέρια σου προτίμησε μανίκια που μπορείς εύκολα να τα βγάλεις αν ζεσταθείς.
5. Μην υπερεκτιμήσεις το πόσο θα πιεις
Στους Sprint αγώνες δε θα χρειαστείς πολλά υγρά οπότε μη φορτώσεις το ποδήλατό σου με πολλά παγούρια (1 μεγάλο είναι αρκετό). Γιατί να ξοδεύεις τόσα πολλά λεφτά για ένα ελαφρύ ποδήλατο και μετά να το βαρύνεις με ποτά, ειδικά όταν έχεις χρόνο να πιείς μόνο μερικές γουλιές. Μια καλή επιλογή είναι να έχεις ένα μπουκαλάκι ΜΕΣΑ στο καλάθι σου και να πιεις μερικές γουλιές πριν φύγεις για το δεύτερο τρέξιμο.
6. Τσέκαρε ότι ο εξοπλισμός σου είναι νόμιμος
Σε μερικά events επιτρέπεται το drafting οπότε επιτρέπονται μόνο ποδήλατα δρόμου. Μην εμφανιστείς με ποδήλατο χρονομέτρου και με κλειστούς τροχούς όταν δεν μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις.
Τα υπόλοιπα tips έρχονται από την Claire Steels, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια το 2016 στο Δίαθλο στην πολύ ανταγωνιστική ηλικιακή κατηγορία 30-34. Δες τι συμβουλές δίνει:
7. Μην υποθέσεις ότι όλοι οι υπόλοιποι ξέρουν τι κάνουν
Δε θα είσαι ο μοναδικός που δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει οπότε απλά μπορείς να ρωτήσεις κάποιον! Όλοι είναι πολύ φιλικοί και οι περισσότεροι θα παρατήσουν ότι κάνουν για να σε βοηθήσουν.
8. Μην πας τόσο δυνατά στο πρώτο τρέξιμο
Σε αντίθεση με το τρίαθλο, σε ένα δίαθλο υπάρχουν 2 τρεξίματα και μπορεί να αισθάνεσαι φρέσκος στο πρώτο, τα πόδια σου θα το θυμούνται στο δεύτερο τρέξιμο και δε θα σε ευχαριστήσουν που έτρεξες στο ρεκόρ σου στο πρώτο τρέξιμο.
9. Μην πας στην τουαλέτα φορώντας τη race belt σου με το νούμερο
Δυσκολεύομαι να μετρήσω τις φορές που έχω κατεβάσει τη race belt και το Tri suit μου, έχω κάτσει στην τουαλέτα και μετά έχω σκίσει το νούμερό μου. Μερικές φορές πάνω από μια φορά στον ίδιο αγώνα. Απλά βγάλ’ το και ξαναβάλ’ το μετά.
10. Σιγουρέψου ότι έχεις φορέσει το tri-suit σου σωστά
(Ναι υπάρχουν κάποιοι που έχουν κάνει αυτό το λάθος.) Αυτό το είχε πάθει ένας φίλος μου και το κατάλαβε όταν πια είχε φτάσει στο τέλος του αγώνα και συνειδητοποίησε πως είχε συγκαεί άσχημα.
11. Θυμήσου που είναι το ποδήλατό σου στη ζώνη αλλαγής
Πριν την αρχή του αγώνα θα χρειαστεί να τοποθετήσεις το ποδήλατό σου στη θέση σου στη ζώνη αλλαγής μαζί με το κράνος σου και οτιδήποτε άλλο θα χρειαστείς στο ποδήλατο. Αφού το κάνεις αυτό ξόδεψε λίγο από το χρόνο σου και ρίξε μια ματιά τριγύρω. Ψάξε και βρες κάτι σταθερό που θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις σαν σημάδι (ένα δέντρο, μια κολώνα που βρίσκεται στο ύψος της θέσης του ποδηλάτου σου) για να βρεις πιο εύκολα το ποδήλατό σου. Όταν μπεις στη ζώνη αλλαγής μετά από το πρώτο τρέξιμο, ψάξε για το σημάδι που έχεις βρει και θα βρεις το ποδήλατό σου πολύ πιο εύκολα.
12. Μάθε τη ζώνη αλλαγής
Απέκτησε αντίληψη του χώρου και της ροής της ζώνης αλλαγής. Σιγουρέψου ότι ξέρεις που βρίσκονται οι περιοχές run in/out και bike in/out.
Πηγή:220Triathlon.com
Συγγραφέας:Matt Barnes, Claire Steels Μετάφραση/Επιμέλεια: Μαυρογιάννης Άγγελος