Αρχική Ενημέρωση Αγώνες Αποτελέσματα Άρθρα Προϊοντα & Υπηρεσίες Φωτογραφίες Βίντεο
High5 NSCoaching Kasimis Training X-treme Stores Top Cycles Triathlon
Άρθρα
17 Σεπ 19 ← πίσω

DNF: Μερικές φορές να μην τερματίζεις έναν αγώνα ίσως είναι η καλύτερη επιλογή σου

DNF: Μερικές φορές να μην τερματίζεις έναν αγώνα ίσως είναι η καλύτερη επιλογή σου

 

 

Το να πάρεις την απόφαση να σταματήσεις στη μέση ενός αγώνα είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι πάντα κάτι κακό.

 

Υπάρχουν πολλά mantras, ιστορίες, μύθοι ή ακόμα και θρύλοι για περιπτώσεις που ο αθλητής δεν τα παράτησε ή δεν ενέδωσε σε μια εγκατάλειψη (DNF). Αυτή είναι η πρώτη ύλη από την οποία φτιάχνονται οι ήρωες. Φτάνεις σε μια δύσκολη κατάσταση και προσπαθείς πιο σκληρά, υποφέρεις, παλεύεις, επιμένεις και στο τέλος νικάς! Περνάς αυτή τη γραμμή του τερματισμού, κατακτάς αυτή την κορυφή, ή παίρνεις το μετάλλιο του τερματισμού, και γίνεσαι ένα πρότυπο για παιδιά και ενήλικες ανά τον κόσμο και για τις επόμενες γενιές που ακολουθούν!

 

Ωστόσο, το να γίνεις superman (ή superwoman, αντίστοιχα) δε σημαίνει να είσαι απελπιστικά αισιόδοξος. Μερικές φορές το να είσαι ήρωας σημαίνει να είσαι στεγνά ειλικρινής με τον εαυτό σου, και υπερβολικά ρεαλιστής για τις πιθανότητές σου να συνεχίσεις, να τερματίσεις ή ακόμα και να επιβιώσεις(!). Χρειάζεται κουράγιο για να πεις «Πρέπει να σταματήσω,» να γυρίσεις και να αποδεχθείς ένα DNF.

 

Οπότε επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, ποια είναι τα οφέλη από μια εγκατάλειψη;

 

Δεν αυτοκαταστρέφεσαι (περεταίρω)

Η συμμετοχή σε έναν αγώνα αντοχής (είτε αυτός είναι ultra τρίαθλο ή μαραθώνιος, είτε ένα «απλό» τρίαθλο ή ένας «απλός» μαραθώνιος) είναι πάντα μια σκληρή εμπειρία που σε φέρνει στα άκρα σου. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά (και συνεχίζουν να μην πηγαίνουν καλά, παρά τις προσπάθειές σου) μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσεις κάποιες σκληρές αποφάσεις. Κάποιες φορές μπορείς να συνεχίσεις ως ένα σημείο, αλλά μερικές φορές πρέπει να σκεφτείς την υγεία σου, να είσαι γενναίος και να σταματήσεις.

 

Η υγεία σου και η ζωή σου είναι οι υψηλότερες προτεραιότητές σου. Είναι τέλειο να εξερευνάς τα όριά σου και να προσδιορίζεις τις γραμμές που δεν πρέπει να περνάς, αλλά υπάρχει διαφορά από το να αξιοποιείς την πνευματική σου και τη συναισθηματική σου δύναμη για να ξεπεράσεις κάποια όρια και από το να περάσεις αυτή τη γραμμή που θα θέσει την υγεία σου σε κίνδυνο. Με το να τρέχεις έξυπνα και να ακούς το σώμα σου, θα ξέρεις τη διαφορά και θα μείνεις υγιής.

 

 

Παίρνεις βαθύτερα μαθήματα με ένα DNF

Το επίπεδο της κατάθλιψης και ο αριθμός των δακρίων σου μετά από ένα DNF μπορεί να είναι μεγαλύτερος από αυτόν μετά από έναν καλό αγώνα, αλλά θα βγεις πιο δυνατός από αυτό, ανεξαρτήτως πόσο πονάς εκείνη τη στιγμή. Ένας κακός αγώνας είναι μια καλή αφορμή για να εξερευνήσεις γιατί αυτό έγινε σε σένα. Θα κάνεις βαθύτερες σκέψεις για το τι το προκάλεσε αυτό και τα πράγματα που χρειάζεται να αλλάξεις θα γίνουν πιο καθαρά.

 

 

Είναι ένα DNS ή ένα DFL καλύτερο από ένα DNF;

 Τώρα που προσπέλασες τον φόβο σου για μια εγκατάλειψη, τι σκέφτεσαι για τα DNS (Did Not Show= δεν ξεκίνησες), ή για έναν τερματισμό DFL (Dead F@@@ing Last= τελευταίος και νεκρός); Αυτό είναι μια συζήτηση που συνεχίζεται ακόμα και τώρα. Αυτή είναι η οπτική της Tatjana Ivanova, μιας έμπειρης προπονήτριας τριάθλου, ξεκινώντας με τα DFL:

 

«Είναι γεγονός πως σε μερικούς αγώνες ότι ακόμα και να είσαι ο τελευταίος αθλητής που περνάει τη γραμμή του τερματισμού, το γιορτάζεις. Όταν τερματίζεις σε κάποιο Ironman λίγο πριν τη συμπλήρωση των χρονικών ορίων, το μετάλλιο τερματισμού στο δίνει ο νικητής και καταχειροκροτείσαι και μερικές φορές μάλιστα η διοργάνωση έχει μεριμνήσει και ρίχνει και πυροτεχνήματα. Στον Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που συνήθως ο τερματισμός γίνεται μετά από μια στροφή στο Ολυμπιακό Στάδιο, ο τελευταίος αθλητής χειροκροτείται από σύσσωμο το γήπεδο. Επίσης στο Tour De France το “lantern rouge” (κόκκινο φανάρι) που ανάβει με τον τερματισμό του τελευταίου αθλητή είναι ιστορική τιμή. (Υπάρχουν πραγματικά καταγεγραμμένες υποθέσεις ποδηλατών που κρύβονταν κάτω από γέφυρες για να φτάσουν τελευταίοι στο Παρίσι!) Το να τερματίζεις δείχνει αφοσίωση και όπως και να έχει κάποιος πρέπει πάντα να είναι τελευταίος. Αν είσαι εσύ αυτός, προσπάθησε να εστιάσεις στα θετικά και να πάρεις όσα περισσότερα μαθήματα μπορείς από αυτήν τη μέρα.

 

Όσον αφορά τα DNS, λοιπόν, λένε ότι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι να εμφανίζεσαι. Ωστόσο, πιστεύω ότι στην περίπτωση του να εμφανίζεσαι η ποιότητα έρχεται πάνω από την ποσότητα. Πρέπει πάντα να εμφανίζεσαι προετοιμασμένος, έχοντας κίνητρο και αποφασισμένος να κερδίσεις. Εάν δεν είσαι καλά προετοιμασμένος και δεν έχεις το απαραίτητο κίνητρο να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό (ή ακόμα χειρότερα, αν είσαι άρρωστος ή η οικογένειά σου σε χρειάζεται) καλύτερα να μείνεις στο σπίτι σου.  Αυτή η απόφαση απαιτεί ορθή λογική, ρεαλιστική σκέψη και να δεις τα πράγματα με προοπτική. Θα υπάρξουν κι άλλοι αγώνες που θα μπορείς να αγοράσεις το bib για αυτούς – την υγεία και την αγάπη όμως δεν μπορείς.»

 

 

Τα DNF, DNS και να είσαι DFL πονάνε χωρίς αμφιβολία. Αλλά υπάρχουν και προνόμια επίσης. Μπορεί να μην είναι προφανή εκείνη τη στιγμή αλλά θα βγουν στην επιφάνεια την κατάλληλη στιγμή. Κράτα την υγεία σου, την αξιοπρέπειά σου και ανοιχτό μυαλό και θα βρεις αρκετές προκλήσεις στη ζωή σου που θα χτίσουν τον χαρακτήρα σου και θα σου ανοίξουν καινούργιους δρόμους.

 

 

Πηγή: trainingpeaks.com

Συγγραφέας: Tatjana Ivanova, Μετάφραση/ Επιμέλεια: Μαυρογιάννης Άγγελος

 

 

 

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Athens Marathon EXPO

Triathlon Hellas

nutrinews

Το trinews.gr είναι ένα portal αφιερωμένο στο τρίαθλο, με ειδήσεις, αγώνες και άρθρα - Όροι Χρήσης - Επικοινωνία: info [at] trinews [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - FitnessPulse.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News