Βοήθεια! Συνεχίζω να παθαίνω κράμπες στα σετ ποδιών στο κολύμπι
Συνεχώς αντιμετωπίζεις πόνους από κράμπες όταν προσπαθείς να εντάξεις σετ με μόνο πόδια στις προπονήσεις σου στο κολύμπι; Είναι πιο συχνό από όσο νομίζεις.
Η συγγραφέας του βιβλίου Swim Speed Secrets, Sheila Taormina μοιράζεται κάποιες συμβουλές, για να τα καταφέρεις να βγεις από την πισίνα με ένα χαμόγελο.
Γίνε πιο ευλύγιστος στα πόδια
Οι άντρες ειδικά αντιμετωπίζουν προβλήματα με κράμπες στα πόδια τους (είτε στην πατούσα, είτε στα δάχτυλα του ποδιού, είτε στη γάμπα), και αυτό συχνά συμβαίνει διότι είναι λίγο περισσότερο σφιγμένοι μυϊκά, κάτι το οποίο γίνεται στην προσπάθεια τους να αυξήσουν δύναμη.
Χτύπα τα πόδια σου με ρυθμό, όχι με πολύ ένταση
Νιώσε το νερό στην άκρη του ποδιού σου και κράτα μόνο όση ένταση χρειάζεται για να προσφέρεις δυναμική ενέργεια στο κατέβασμα της ποδιάς. Η επιπλέον ένταση το μόνο που θα σου προσφέρει είναι περισσότερο σφίξιμο, χωρίς να πηγαίνεις πιο γρήγορα και μάλιστα θα σου χαλάει το ρυθμό και τον συγχρονισμό χεριάς και ποδιάς.
Χτύπα τα πόδια σου από τον κορμό
Η δύναμη της ποδιάς σου πρέπει να έρχεται από τους χαμηλότερους κοιλιακούς μύες και ειδικά από τον βουβωνικό λαγονοπλευρικό μυ. Αν συγκεντρωθείς στο να μεταβιβάζεις δύναμη από τον κορμό σου, θα χρησιμοποιείς τις σωστές μυϊκές ομάδες για να έχεις δυνατή ποδιά.
Κάνε μικρές, γρήγορες ποδιές
Θα πρέπει να κάνεις μικρές ποδιές, μικρές κινήσεις, όχι μεγάλες ποδιές. Αρκετοί τριαθλητές προσπαθούν να βάζουν τα πόδια τους βαθιά στο νερό κατά το κατέβασμα της ποδιάς, κάτι το οποίο κάνει την ποδιά πιο αργή και αναποτελεσματική, καθώς κάνει επίσης το πόδι να λυγίζει όπως ανεβαίνει προς την επιφάνεια, χάνοντας πολύτιμη δύναμη και ενέργεια. Κράτα τα πόδια πιο κοντά το ένα με το άλλο. Αυτό θα σε βοηθήσει να κάνεις πιο μικρές, γρήγορες και πιο ευθείες ποδιές.
Χτύπα τα πόδια σου πιο ευθεία (όχι τελείως ευθεία)
Ένας άλλος πιθανός λόγος που παθαίνεις κράμπες είναι ότι λυγίζεις πολύ τα γόνατά σου όπως τα ανεβάζεις προς την επιφάνεια κατά την ολοκλήρωση της ποδιάς, κάτι το οποίο επιβαρύνει ιδιαίτερα τον ιγνυακό τένοντα. Αντί αυτού, σφίξε τους γλουτιαίους μύες εμπλέκοντας έτσι τους γλουτούς περισσότερο, κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να κάνεις πιο ευθεία ποδιά κατά το ανέβασμα του ποδιού. Στη συνέχεια, λύγισε το γόνατο μόνο στην κορυφή του ανεβάσματος του ποδιού αμέσως πριν ξεκινήσει το κατέβασμα του ποδιού. Αυτό ίσως περιορίσει το πρόβλημα με τις κράμπες.
Κάνε ενδυνάμωση
Τέλος, είναι καλό να αφοσιωθείς στη βελτίωση της ποδιάς σου. Χτυπώντας πόδια ισορροπείς το σώμα στην επιφάνεια του νερού ώστε τα χέρια να έχουν την απαραίτητη ώθηση για ένα δυνατό τράβηγμα. Χτυπώντας πόδια σωστά σε βοηθάει να κολυμπάς γρηγορότερα. Συχνά, το να παθαίνεις κράμπες στα σετ ποδιών είναι απλά γιατί οι μύες δεν είναι έτοιμοι. Αν δεν έχεις δυνατή ποδιά, θα πρέπει σταδιακά να ενδυναμώσεις τα πόδια σου και να κάνεις καλύτερο ζέσταμα πριν τα σετ ποδιών. Έτσι αυτά τα σετ θα ξεκινήσεις να τα αισθάνεσαι φυσιολογικό μέρος της προπόνησής σου. Εάν συνεχίζεις να δυσκολεύεσαι πολύ ή να παθαίνεις κράμπες σε αυτά τα σετ, θα πρέπει να αγνοήσεις τελείως τα γρήγορα σετ ποδιών μέχρι να χτίσεις σωστά της βάση και τη δύναμη της ποδιάς σου. Αντί αυτών, πήγαινε χαλαρά στα σετ ποδιών τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες και στη συνέχεια να δοκιμάσεις κάποια πιο γρήγορα κομμάτια για να δεις σε τι κατάσταση βρίσκονται οι μύες σου.
Πηγή: www.triathlete.com
Συγγραφέας: Sheila Taormina
Μετάφραση/ Επιμέλεια: Μαυρογιάννης Άγγελος