Mackenzie Lobby Havey, Μετάφραση/ Επιμέλεια: Μαυρογιάννης Άγγελος
3 απλά βήματα για μια σεζόν χωρίς τραυματισμούς
Σκέψου αυτά τα στοιχεία πριν τρέξεις τον πρώτο σου αγώνα για να έχεις την πιο υγιή χρονιά μέχρι τώρα.
Από τα αθλήματα που περιλαμβάνει το τρίαθλο, το τρέξιμο είναι η πιο συχνή αιτία τραυματισμού. Ακόμα και ξέροντάς το αυτό, πολλοί τριαθλητές προπονούνται με τον ίδιο τρόπο κάθε χρόνο, αντιμετωπίζοντας τα ίδια προβλήματα μετά από κάθε σεζόν. Και εδώ είναι που έρχεται η «Πρόληψη». Ξοδεύοντας κάποιο χρόνο πριν τη νέα σεζόν εστιάζοντας στις αδυναμίες σου, θα καταφέρεις να αποφύγεις τους τραυματισμούς πριν έρθουν. Γενικά, τα τρία στοιχεία που οι περισσότεροι ειδικοί αναγνωρίζουν ως τα πιο σημαντικά για την πρόληψη είναι θέματα σχετιζόμενα με την ενδυνάμωση, με τη δρομική σου φόρμα και με την προσέγγισή σου στην ποσότητα των χιλιομέτρων και των προπονήσεων.
Ενίσχυσε το σώμα σου
Ο Chris Johnson, γνωστός φυσιοθεραπευτής και επί 2 φορές συμμετέχοντας στην Kona, λέει ότι μια απλή ρουτίνα ενδυνάμωσης μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη των τραυματισμών.
«Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουν οι τριαθλητές είναι να χτίσουν μια συνολική φυσική κατάσταση μέσω της ενδυνάμωσης και των ασκήσεων πέρα από το κολύμπι, το ποδήλατο και το τρέξιμο,» εξηγεί. «Οι έρευνες δείχνουν ξεκάθαρα ότι εκτός της προπόνησης για κάθε άθλημα, οι προπονήσεις ενδυνάμωσης είναι το πιο ζωτικό κομμάτι της προπόνησης.»
Χτίζοντας τη συνολική φυσική κατάσταση αποφύγεις την εκδήλωση των μηχανικών ανωμαλιών σου. Φυσικά ο τύπος της ενδυνάμωσής σου πρέπει να επικεντρώνεται κυρίως στα σημεία προηγούμενων τραυματισμών. Για παράδειγμα, αν έχεις πρόβλημα με τον αχίλλειό σου είναι λογικό η ενδυνάμωσή σου να επικεντρωθεί στην ενδυνάμωση του συγκεκριμένου σημείου.
Φτιάξε την τεχνική σου
Βάση του ότι κάθε δρομέας είναι διαφορετικός, κάνοντας ένα πελματογράφημα ή μια ανάλυση βαδίσματος από κάποιον ειδικό μπορούν να σε βοηθήσουν να σχεδιάσεις τη σωστή πορεία για το πρόγραμμα της πρόληψής σου. Ο Johnson μας λέει πως κοιτάει ειδικά 3 πτυχές του βαδίσματος, τα οποία είναι ο ήχος, το πάτημα και η συχνότητα των βημάτων.
«Για παράδειγμα, αν κάποιος αντιμετωπίζει πόνο στην γάμπα και πατάνε με το μπροστινό μέρος του πέλματος, τότε ίσως χρειάζονται να υιοθετήσουν ένα πιο ουδέτερο πάτημα για να κατανεμηθεί η πίεση σε όλο το μυϊκό σύμπλεγμα της γάμπας,» λέει ο Johnson. «Εάν κάποιος αισθάνεται πόνο στο εξωτερικό μέρος του γόνατου καλό θα ήταν να προσπαθήσει να πατάει με το μπροστινό μέρος του πέλματος.»
Για να το θέσουμε απλά, ένα πελματογράφημα μπορεί να βοηθήσει έναν ειδικό πού τα πράγματα πάνε λάθος και προκαλούν τραυματισμό. Ταυτοποιώντας το αίτιο ενός τραυματισμού, μπορείς να ξεκινήσεις το κομμάτι της ενδυνάμωσης επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον σου στα σημείου που κινδυνεύεις περισσότερο να τραυματιστείς.
Έχε ολιστική προσέγγιση
Καμιά ρουτίνα πρόληψης τραυματισμών δε θα ήταν πλήρης χωρίς να αντανακλά τη συνολική προπόνησή σου. « Συχνά κοιτάμε έναν δρομέα μόνο ως δρομέα και τον αγνοούμε σαν άνθρωπο συνολικά,» λέει ο Johnson. «Μερικές φορές μπορεί απλά να χρειάζεται λίγο περισσότερο ύπνο ή λίγο περισσότερη αξιοπιστία στην προπόνησή του.»
Μικρές προσαρμογές στην προπόνηση και τη ζωή σου που λαμβάνουν υπ’ όψιν το άτομο σαν σύνολο μπορούν να βοηθήσουν να αναπτύξεις μια καλύτερη γενική υγεία και να γίνεις πιο χαρούμενος αθλητής. Μπορεί κανένα πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών να μην εγγυάται την αποφυγή τραυματισμών για όλη τη χρονιά, όμως, έτσι, αυξάνεις σημαντικά τις πιθανότητές σου να μείνεις στο «παιχνίδι» που αγαπάς.
Πηγή: www.triathlete.com
Συγγραφέας: Mackenzie Lobby Havey, Μετάφραση/ Επιμέλεια: Μαυρογιάννης Άγγελος