Βασίλης Κρομμύδας, www.coachingservices.gr
Στο προηγούμενο άρθρο μάθαμε πώς να έρχεστε στο Α΄ επίπεδο μετρώντας από το 10 έως το 1. Αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι θα μένετε στο Α΄ επίπεδο για περισσότερη ώρα και με μεγαλύτερη σιγουριά και ότι δεν θα χάσετε αυτό το επίπεδο, εμείς θα σας δώσουμε μια καινούρια άσκηση- τεχνική που θα σας βοηθήσει να έρχεστε πιο γρήγορα στη φάση χαλάρωσης .
Διαδοχική τεχνική χαλάρωσης
1. Προσπαθήστε να νιώσετε το κεφάλι σας (επάνω μέρος του κρανίου) και να βάλετε όλη την προσοχή σας σε αυτό. Αυτό που θα νιώσετε μπορεί να είναι μια αίσθηση ελαφριού γαργαλητού ή αύξηση της θερμοκρασίας, η αιτία αυτής της αίσθησης είναι λόγω της αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος. Μετά από αυτό απλά χαλαρώστε.
2. Μετά κάνετε το ίδιο με το μέτωπο και χαλαρώστε.
3. Κατόπιν ακολουθούν τα μάτια σας, χαλαρώσετε τα καθώς και την περιοχή γύρω από αυτά. Νιώστε αυτό το ελαφρύ γαργαλητό ή την αύξηση της θερμοκρασίας και μετά πάλι χαλαρώστε.
4. Μετά επικεντρωθείτε στον λαιμό και την επιφάνεια αυτού (δέρμα), αφού νιώσετε την ζέστη, μετά χαλαρώστε.
5. Συνεχίστε να χαλαρώνετε με την παραπάνω διαδικασία ολόκληρο το σώμα σας κομμάτι κομμάτι. Νιώστε τους ώμους, το στήθος, την κοιλιά, και ένα ένα χαλαρώνετε τα.
Χρησιμοποιείτε τη διαδοχική τεχνική χαλαρώματος πριν να ξεκινήσετε την αντίστροφη μέτρηση που σας φέρνει στο επίπεδο Α΄ .
Και τώρα όταν εσείς έρθετε στο Α΄ επίπεδο, ακουμπήστε τα τρία σας δάχτυλα μαζί (μεγάλο, δείκτη και μέσο) με το ένα ή και τα δυο χέρια μαζί και πείτε στον εαυτό σας: <<κάθε φορά όταν εγώ θέλω να χαλαρώσω για μένα είναι αρκετό να ακουμπήσω τα τρία δάχτυλα μαζί και εγώ θα γίνω απόλυτα ήρεμος>> . Αυτή η τεχνική ονομάζεται τεχνική των τριών δακτύλων. Αυτή την τεχνική μπορούμε να την χρησιμοποιούμε για τον εαυτό μας όταν πρέπει γρήγορα να βρούμε την ηρεμία μετά από στρες.
Αν κάνουμε συχνά αυτή την τεχνική (των τριών δαχτύλων) σε λίγο καιρό θα είναι αρκετό απλώς να μαζεύεται τα τρία σας δάχτυλα χωρίς να χρειάζεται να μετρήσετε και κι έτσι να απομακρύνετε το στρες από τη ζωή σας.
Στο επόμενο θέμα που εμείς θα αναφερθούμε και που πολύ συχνά το αντιμετωπίζουμε στις αθλητικές δραστηριότητες και όχι φυσικά μόνο σε αυτές, είναι η θετική ψυχολογική διάθεση.
Για να εξηγήσουμε με απλά λόγια τι είναι η θετική ψυχολογική διάθεση – είναι η σκέψη του τι επιθυμούμε να συμβεί και όχι αυτό που δεν θέλουμε.
Η Αρνητική διάθεση έρχεται από τις σκέψεις που κάνουμε αλλά δεν θέλουμε να συμβούν.
Για παράδειγμα:
Όταν ένας ερασιτέχνης του γκολφ ετοιμάζεται να κάνει ένα χτύπημα φοβούμενος ότι με ένα λάθος θα στείλει την μπάλα στην λίμνη ή τα δέντρα που υπάρχουν τριγύρω, κάνει αυτό ακριβώς που φοβάται, δηλαδή να στείλει την μπάλα εκτός γηπέδου.
Ακριβώς το αντίθετο κάνει ένας επαγγελματίας, γιατί αυτός βλέπει μόνο τον στόχο του, που είναι το σημαιάκι και η τρύπα και ξέρει ότι η μπάλα θα πάει μόνο εκεί.
Ένα άλλο επίσης πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν ένας προπονητής ποδοσφαίρου πριν από ένα μεγάλο παιχνίδι είπε στους παίκτες του <<εσείς μπορείτε να κερδίσετε αν δεν δώσετε στους αντιπάλους την μπάλα>> και αυτοί μέσα στο παιχνίδι δώσανε την μπάλα στους αντιπάλους τέσσερις φορές.
Ο προπονητής ο οποίος ξέρει τι είναι η θετική ψυχολογική διάθεση, λέει στους παίκτες του ότι αυτοί θα κερδίσουν αν αυτοί θα έχουν την μπάλα στην κατοχή τους.
Έχει μεγάλη σημασία δηλαδή ο τρόπος που θα ειπωθεί μια σκέψη ή έκφραση, έτσι ώστε να λειτουργήσει στο υποσυνείδητο σωστά και να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
΄΄ Διαγραφή των αρνητικών σκέψεων ΄΄
Αυτή η τεχνική βοηθάει να μετατραπεί η αρνητική σκέψη σε θετική. Η ανθρώπινη
σκέψη από την φύση της ψάχνει προβλήματα. Στον αθλητισμό πάντα παρουσιάζονται προβλήματα και δυσκολίες, έτσι αν εσείς δεν μπορείτε να ξεπερνάτε αυτά τα προβλήματα τότε πολύ απλά δεν θα πετυχαίνετε ή και δεν θα κατεβαίνετε στους αγώνες. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτή την τεχνική κάθε φορά όταν έρχεται κάποιο πρόβλημα ή μια κατάσταση που εσείς δεν θέλετε,
όταν κάνετε λάθος, όταν δεν μπορείτε να φτάσετε στο επιθυμητό επίπεδο, όταν η απόδοση σας δεν είναι καλή στους αγώνες ή έχετε ανησυχία και δεν μπορείτε για κάποιον εξωγενή παράγοντα να συγκεντρωθείτε στη προπόνηση σας.
Πως δουλεύει αυτή η τεχνική
Επειδή εμείς είπαμε στο προηγούμενο τεύχος ότι το μυαλό μας δουλεύει σαν υπολογιστής, όταν εμείς θέλουμε να διώξουμε μια αρνητική σκέψη κάνουμε ακριβώς όπως στον υπολογιστή, πατώντας delete.
Έτσι εφαρμόζοντας αυτή την τεχνική αν θέλουμε να διώξουμε μια αρνητική σκέψη λέμε: << σβήνω -σβήνω >> και αμέσως αλλάζουμε αυτή τη σκέψη σε θετική. Θα δώσουμε μερικά παραδείγματα που μπορείτε να χρησιμοποιείτε για διαγραφή των αρνητικών σκέψεων,όπως:
- Όταν φοβάστε την έντονη προπόνηση πείτε, σβήνω-σβήνω και αμέσως σκεφτείτε τα θετικά αποτελέσματα που θα έχετε από αυτές τις προπονήσεις, βελτίωση στη δύναμη, την ταχύτητα, την αντοχή, κτλ.
- Αν ο αντίπαλό ς σας σάς κερδίζει στους αγώνες στον τερματισμό, πείτε «σβήνω- σβήνω» και φανταστείτε ότι εσείς κερδίζετε.
- Όταν η μπάρα στα βάρη είναι πολύ βαριά κι εσείς δεν μπορείτε να την σηκώστε και αυτή πέφτει κάτω, πείτε σβήνω- σβήνω και φανταστείτε ότι εσείς την σηκώνετε.
Τα βήματα που θα πρέπει να κάνετε για να εφαρμόσετε αυτή την τεχνική είναι:
α. Μπείτε στο Α΄ επίπεδο όπως είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο τεύχος,
β. Φανταστείτε τις δικές σας αρνητικές καταστάσεις ότι είναι η πραγματικότητα
γ. Αμέσως πείτε σβήνω- σβήνω και φανταστείτε πως εσείς κερδίζετε αυτά τα
προβλήματα.
δ. Φεύγετε από το Α΄ επίπεδο μετρώντας προς τα μπροστά όπως έχουμε αναφέρει
στο προηγούμενο άρθρο.
Η ικανότητα των καλύτερων αθλητών και γενικά των χαρισματικών ανθρώπων να μπορούν να συγκεντρώνονται στον στόχο χωρίς να επηρεάζονται από τις αρνητικές σκέψεις ή και αν τους παρουσιαστούν, μιας και δεν παύουν να είναι κι αυτές στην ανθρώπινη φύση, να μπορούν να τις μετατρέπουν σε θετικές, είναι αυτό που τους κάνει διαφορετικούς και να ξεχωρίζουν. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί κορυφαίοι αθλητές μετά από μεγάλη αποχή από τις προπονήσεις και τους αγώνες επιστρέφουν μετά από πολλά χρόνια ξανά στην ενεργό δράση και πετυχαίνουν επιδόσεις εφάμιλλες των καλύτερων νέων αθλητών και πάρα πολύ κοντά στα δικά τους ατομικά ρεκόρ. Με πολύ πρόσφατο παράδειγμα αυτό του πρωταθλητή ποδηλασίας και εφτά φορές νικητή του γνωστού γύρου Γαλλίας Λανς Άρμστρονγκ, ο οποίος μετά από μια αποχή πέντε ετών από την ενεργό δράση μπόρεσε φέτος να προκαλέσει τους συναθλητές του στα ίσια και να τερματίσει στον φετινό γύρο στη 3η !!θέση. Είναι σίγουρο ότι δεν είναι μόνο οι φυσικές του δυνάμεις η αιτία γι’ αυτό το αποτέλεσμα αλλά πολύ περισσότερο η νοητική του δύναμη και η ικανότητα να μπορεί να την επιστρατεύει πολύ περισσότερο σε σχέση με τους νεαρότερους συναθλητές του.
Μήπως τελικά και ο αθλητισμός είναι ένας δρόμος για την γνωριμία με τον εαυτό μας μέσα από μια πιο σύνθετη διαδικασία σκέψης και διαλογισμού;