Κάνοντας σωστά drafting μπορείς να κάνεις τη μεγάλη διαφορά στο κολύμπι σου
Το να κολυμπάς πίσω από έναν άλλο αθλητή μπορεί να σου εξοικονομήσει μέχρι και 30% από την ενέργεια που δαπανάς. Αυτό, βέβαια, αν το κάνεις σωστά.
Αλήθεια: Χάνεις χρόνο και ενέργεια αν δεν «παίρνεις πόδια», όπως λέμε στην αργκό, ή με πιο επίσημους όρους, κάνεις drafting, κατά το κολυμβητικό σκέλος ενός τριάθλου. Δεν υπάρχουν κανόνες που να απαγορεύουν το drafting στο κολύμπι, αρκεί να μην παρεμποδίζεις την κίνηση κάποιο άλλου αθλητή. Πώς, όμως, κάνεις σωστά drafting; Να τέσσερα βασικά και χρυσά tips για να επωφεληθείς στο μέγιστο:
Η καλύτερη και ευκολότερη θέση να κάνεις drafting στην ανοιχτή θάλασσα είναι να κάθεσαι ακριβώς πίσω από τα πόδια ενός άλλου κολυμβητή. Αυτή η θέση δεν προκαλεί παρεμβολές στον κολυμβητή που βρίσκεται μπροστά σου και δίνει τη δυνατότητα σε εσένα που κάνει drafting, να ακολουθείς τη διαδρομή του προπορευόμενου κολυμβητή ακολουθώντας ένα μονοπάτι από αφρό και μπουρμπουλήθρες. Κάθε φορά που σηκώνεις το κεφάλι σου για να δεις που τις σημαδούρες και να τσεκάρεις την πορεία σου, χαλάς τη φυσική θέση του σώματός σου στο νερό και χάνεις ταχύτητα. Ακολουθώντας τους αφρούς ενός άλλου κολυμβητή σου επιτρέπει να κοιτάς μπροστά λιγότερες φορές και να εξοικονομείς περισσότερη ενέργεια.
Το fair- play (το οποίο καλό είναι να το τηρείς) συστήνει να μην ακουμπάς ή να χτυπάς τα πόδια και ειδικά τις πατούσες του άλλου κολυμβητή όταν είσαι πίσω από τα πόδια του. Εκτός βέβαια αν ξέρεις τον κολυμβητή και αυτός είναι ένας προκαθορισμένος τρόπος επικοινωνίας σας, προσπάθησε να μην κολυμπάς υπερβολικά κοντά του. Η ζώνη drafting έχει ισχύ μέχρι και 3-5 δευτερόλεπτα πίσω από τον προπορευόμενο κολυμβητή (παρατήρησε πως νιώθεις ακόμα το drafting όταν φεύγεις 5 δευτερόλεπτα μετά στην προπόνηση στην πισίνα). Άφησε 1-2 μέτρα μεταξύ του χεριού σου και του ποδιού του μπροστά κολυμβητή για να μείνει εντός της ζώνης drafting αλλά να αποφύγεις ταυτόχρονα να πέσεις πάνω του ή να τον ενοχλείς συνεχώς.
Ψάξε για έναν κολυμβητή που κινείται λίγο πιο γρήγορα από τον ρυθμό που θες να πάς – μια σύντομη επιτάχυνση για να πιάσεις τα πόδια κάποιου που σε προσπερνάει αξίζει την δαπάνη ενέργειας. Αν ο κολυμβητής Α κολυμπάει στους αγώνες ρυθμό 1:30/100μ, αλλά εξοικονομεί περίπου 20% χάρη στο drafting, θα πρέπει να επιλέξει έναν ελαφρά γρηγορότερο κολυμβητή να ακολουθήσει (κάποιον που κολυμπάει ρυθμό 1:20-1:25/100μ). Έτσι, ο κολυμβητής Α χρησιμοποιεί το ίδιο ποσοστό ενέργειας κατά τη διάρκεια του κολυμβητικού σκέλους, αλλά βγαίνει από το νερό πιο γρήγορα.
Κάνε μεγάλα set (για παράδειγμα: 3x400 ή 1x1000) με drafting packs (γκρουπάκια) 3-4 ανθρώπων που κολυμπάνε ο ένας πίσω στον άλλον ή ο ένας δίπλα στον άλλον (pace line). Ο πρώτος κολυμβητής θα οδηγεί για 100 μέτρα και μετά σταματά στον τοίχο ενώ οι υπόλοιποι του γκρουπ στρίβουν. Όταν ο τελευταίος κολυμβητής σπρώχνει τον τοίχο, ο αρχικά πρώτος κολυμβητής ξαναμπαίνει στο γκρουπ τώρα σαν τελευταίος. Συνεχίστε αυτόν τον κύκλο, παρόμοιο με αυτό που ακολουθείς όταν κάνεις drafting στην ποδηλασία, για το υπόλοιπο σετ. Μπορείς να το κάνεις λίγο πιο δύσκολο με το να ξεκινάτε κάθε κομμάτι (interval) όλο του γκρουπ ταυτόχρονα, κολυμπώντας πιο γρήγορα στα πρώτα 50 ή 100 μέτρα και μετά να οργανώνεστε σε draft pack πηγαίνοντας ο ένας πίσω από τον άλλον.
Πηγή: www.triathlete.com
Συγγραφέας: Sara McLarty, Μετάφραση/ Επιμέλεια: Μαυρογιάννης Άγγελος