Μετάφραση/Επιμέλεια: Μαυρογιάννης Άγγελος
Αυτή είναι η διαδικασία πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο στο αγώνισμα του Τριάθλου
Ο «δρόμος για το Ρίο» (“Road to Rio”) μπορεί να ήταν πιο εύηχος, αλλά ο «Δρόμος για το Τόκυο» επισήμως ξεκίνησε αυτόν τον μήνα στο ITU World Triathlon της Yokohama. Το τρίαθλο θα κάνει την έκτη του εμφάνιση στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020 σαν ατομικό αγώνισμα και την πρώτη του σαν ένα event μεικτής (με αθλητές και των δύο φύλλων) σκυταλοδρομίας. Υπάρχουν πολλές ιστορίες αθλητών που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε κατά την διετή περίοδο πρόκρισης, αλλά η διαδικασία που καθορίζει πόσες από τις 110 θέσεις για τους Ολυμπιακούς θα πάνε σε κάθε χώρα είναι κάθε άλλο παρά απλή. Η γενική ιδέα είναι:
55 άντρες και 55 γυναίκες θα είναι Ολυμπιακοί τριαθλητές το 2020. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων και για τα 3 event του τριάθλου (αγώνας ανδρών, γυναικών και mixed relay) είναι 110, κι αυτός ο αριθμός είναι ανεπηρέαστος από την προσθήκη της mixed relay. Θα υπάρχουν τουλάχιστον 16 χώρες που θα αγωνιστούν στον αγώνα της mixed relay, αλλά με βάση τον αριθμό των χωρών από τις οποίες θα έχουν προκριθεί τουλάχιστον 2 άνδρες και 2 γυναίκες, μπορεί να φτάσουν στις 18 ή ακόμα και 20. Στο ελάχιστο, 64 από τους 110 τριαθλητές θα αγωνιστούν στην πρώτη Ολυμπιακή Μεικτή σκυταλοδρομία τριάθλου.
Οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές σε συνεργασία με τις Εθνικές Ομοσπονδίες του Τριάθλου που είναι μέλη της ITU θα διεκδικήσουν, όσες περισσότερες από αυτές τις 110 θέσεις γίνεται μέσα στο χρονικό διάστημα που διαρκεί η περίοδος πρόκρισης, που ξεκινά από τώρα και τελειώνει τον Μάιο του 2020. Η κάθε Εθνική Ομοσπονδία μπορεί να αποκτήσει μέχρι και 6 θέσεις (3 άντρες και 3 γυναίκες), και μπορούν να εξασφαλίσουν αυτές τις θέσεις βάση της Ατομικής Ολυμπιακής κατάταξης (Individual Olympic Qualification Ranking) που έχει κάθε αθλητής, ή βάση της Ολυμπιακής Κατάταξης Ομάδων Σκυταλοδρομίας (Relay Olympic Qualification Ranking).
Για το κάθε φύλο, 51 από τις 55 θέσεις είναι «θέσεις πρόκρισης» (“qualification spots”) , οι οποίες καθορίζονται από την Ολυμπιακή κατάταξη της ITU (ITU Olympic Rankings), η οποία είναι διαφορετική από την Παγκόσμια κατάταξη της ITU (ITU World Rankings). Για τις υπόλοιπες 4 θέσεις, 2 πάνε στην διοργανώτρια χώρα (την Ιαπωνία) και οι άλλες 2 είναι αυτό που ονομάζονται «Τριμερείς θέσεις πρόσκλησης της Επιτροπής» (“Tripartite Commission Invitation Places”) για την ανάπτυξη του αθλήματος σε περισσότερες χώρες.
26 από τις 51 θέσεις ορίζονται από την Ατομική Ολυμπιακή κατάταξη της ITU από τώρα μέχρι και τον Μάιο του 2020 (μετά το Event της Yokohama). Βασικά, οι 26 που είναι πιο ψηλά στην κατάταξη εξασφαλίζουν μια θέση για την χώρα τους –όχι απαραίτητα για τους ίδιους, καθώς κάθε εθνική ομοσπονδία αποφασίζει ποιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα της. Κάθε χώρα μπορεί να εκπροσωπηθεί το πολύ από 3 αθλητές ανά φύλο, έτσι εάν η Μεγάλη Βρετανία έχει 3 άντρες και 3 γυναίκες στο top 26 της κατάταξης (που θα έχει σχεδόν σίγουρα), τότε ανταμείβεται με το μέγιστο των έξι θέσεων και μετά αποφασίζει η Ομοσπονδία της Μεγάλης Βρετανίας τη σύνθεση της ομάδας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για να έχει 3 αθλητές ανά φύλο, πρέπει η Ομοσπονδία να έχει τουλάχιστον 3 αθλητές που βρίσκονται στο top 30 της Ολυμπιακής κατάταξης, και σε αυτό θα επικεντρωθούν οι μεγαλύτερες ομοσπονδίες για τα επόμενα 2 χρόνια.
Οι επόμενες 5 θέσεις θα πάνε στην χώρα που βρίσκεται πιο ψηλά στην κατάταξη αλλά δεν έχει κανέναν αθλητή στο top 26. Μια θέση είναι διαθέσιμη για κάθε ήπειρο, έχοντας όμως υπ’ όψην ότι για τους σκοπούς της ITU, η Αμερικανική ήπειρος θεωρείται όλο το δυτικό ημισφαίριο. Οπότε, εάν η Αίγυπτος είναι η αφρικανική χώρα με την υψηλότερη θέση στην κατάταξη και δεν έχει κανέναν αθλητή στο top 26, η Αιγυπτιακή Ομοσπονδία Τριάθλου θα πρέπει να επιλέξει έναν αθλητή να την εκπροσωπήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οπότε, τώρα που γεμίσαμε τις 35 από τις 55 θέσεις ανά φύλο (οι 26 υψηλότερα στην κατάταξη, +5 οι θέσεις των ηπείρων, +2 για την Ιαπωνία και +2 για τις αναπτυσσόμενες χώρες). 14 από τις υπόλοιπες θέσεις θα καλυφθούν βάση της Ολυμπιακής Κατάταξης Ομάδων Σκυταλοδρομίας της ITU και καθορίζονται από την απόδοση της κάθε χώρας στους αγώνες της σειράς ITU World Triathlon Relay Series από τώρα μέχρι και τον Μάρτιο του 2020.
Οι εφτά χώρες που βρίσκονται πιο ψηλά στην Ολυμπιακή Κατάταξη Ομάδων Σκυταλοδρομίας της ITU θα τους δοθούν 2 θέσεις (μια ανά φύλο). Για παράδειγμα, ας πούμε ότι το Mexico βρίσκεται στο τέλος της περιόδου πρόκρισης στην 6η θέση της Ολυμπιακής Κατάταξης Ομάδων Σκυταλοδρομίας. Θα ανταμειφθεί με 2 θέσεις. Εάν στη συνέχεια προκριθούν ένας άντρας και μια γυναίκα βάση της ατομικής κατάταξης, τότε boom. Το Μεξικό θα έχει μια ομάδα σκυταλοδρομίας στο Tokyo. Για χώρες σαν τη Μεγάλη Βρετανία που είναι στο top 7 των ομάδων και συμπληρώνουν το μέγιστο των θέσεων βάση της ατομικής κατάταξης, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να αποφασίσουν ποιοι 6 αθλητές θα συμμετάσχουν στον ατομικό αγώνα και ποιοι 4 από αυτούς τους 6 θα αποτελούν την ομάδα της σκυταλοδρομίας.
Οπότε με αυτές τις 14 θέσεις να προστίθενται στις 35, μας μένουν μόνο 6 θέσεις ανά φύλο. Πως θα μοιραστούν αυτές; Εδώ είναι που επιτέλους γίνεται διασκεδαστικό. Κάποια στιγμή τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2020, σε μια τοποθεσία που θα αποφασιστεί, κάθε χώρα που δεν έχει ακόμα προκριθεί στον αγώνα σκυταλοδρομίας για το Tokyo, θα προσκληθεί να αγωνιστεί σε έναν αγώνα μάχη, με τις πρώτες τρεις χώρες να παίρνουν όλες τις υπολειπόμενες θέσεις. Σίγουρα θα είναι ένας τρομερά γρήγορος και αμφίρροπος αγώνας που δε θα πρέπει να χάσεις σε καμία περίπτωση.
Ενώ η προσθήκη του αγώνα σκυταλοδρομίας ίσως είχε μικρή επίδραση στον αριθμό των χωρών που θα εκπροσωπούνται, θα έχει μάλλον μεγάλη επίδραση στο πώς η κάθε Ομοσπονδία θα κατανείμει τις θέσεις. Για παράδειγμα, οι Η.Π.Α. δε θα έχουν λογικά κάποιο πρόβλημα να εξασφαλίσουν 3 θέσεις για τον αγώνα των γυναικών. Ενώ τα κριτήρια επιλογής είναι πάντα προς αναθεώρηση, ιστορικά, οι πρώτες δυο θέσεις απονέμονται στις 2 αθλήτριες που είναι υψηλότερα στην ατομική Ολυμπιακή Κατάταξη, αλλά η τρίτη θέση είναι στην διακριτική ευχέρεια της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Τριάθλου (USAT). Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει βάση της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Αμερικανική ομάδα στον αγώνα της Σκυταλοδρομίας, αφήνοντας παραπάνω από μια θέση στη διακριτική ευχέρεια της USAT. Η επιτροπή επιλογής της USAT μπορεί να επιλέξει αθλήτριες που είναι καλύτερες ειδικά στην μικρότερες αποστάσεις σε σχέση με άλλες που θα πήγαιναν καλύτερα στον μεγαλύτερο ατομικό αγώνα. Επίσης πολλές ομοσπονδίες, το 2016, έδωσαν τις θέσεις τους βάση του αποτελέσματος των αθλητών τους στο Test Event του Ρίο. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα διατηρηθούν αυτά τα αντικειμενικά κριτήρια, παρά την προσθήκη του πολύπλοκου στρατηγικά αγωνίσματος της μεικτής σκυταλοδρομίας.
Έτσι έχει διαμορφωθεί πλέον η διαδικασία πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο αγώνισμα του τριάθλου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μας περιμένουν δυο χρόνια γρήγορων αγώνων και έντονου συναγωνισμού μέχρι τελικά να οριστικοποιηθούν οι 110 συμμετέχοντες των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο 2020.
Πηγή: www.triathlete.com
Μετάφραση/ επιμέλεια: Μαυρογιάννης Άγγελος