Greg Kaplan, Επιμέλεια: Μαυρογιάννης Άγγελος
Καθώς προπονείσαι, ο κολυμβητικός, ποδηλατικός και δρομικός εξοπλισμός σου αναπόφευκτα φθείρεται. Αλλά πώς ξέρεις πότε είναι επιτέλους η ώρα να τα αντικαταστήσεις αυτά τα αντικείμενα; Γι’ αυτό κι εμείς παραθέτουμε κάποιες γενικές γραμμές για τα βασικά κομμάτια του εξοπλισμού σου ξεχωριστά.
Σύμφωνα με μελέτες, οι wetsuits θα πρέπει να κρατάνε για περίπου 4 χρόνια με σωστή φροντίδα. Οι τριαθλητικές wetsuits μπορεί να καταστραφούν ή να παλιώσουν γρηγορότερα αν μένουν για καιρό εκτεθειμένης στο φως του ήλιου. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι καλά προστατευμένες όταν δεν χρησιμοποιούνται. Οι παλιές και πολυφορεμένες wetsuits μπορεί, επίσης, να μην εφαρμόζουν καλά και να κάνουν κενά σε λαιμό, καρπούς και αστραγάλους, με αποτέλεσμα να μπαίνει νερό ή ακόμα και να δημιουργούνται τριβές που προκαλούν εγκαύματα.
Tip: για να επεκτείνεις το χρόνο ζωής τους, να την ξεπλένεις με παγωμένο νερό και να τη στεγνώνεις πριν την αποθηκεύσεις.
Όλοι έχουμε αυτόν τον φίλο με το ξεχειλωμένο και φθαρμένο μαγιό στο πίσω -κυρίως- μέρος. Η Αμερικανίδα Laurie Hug, πρώην επαγγελματίας αθλήτρια και νυν προπονήτρια κολύμβησης, προτείνει να το αλλάζεις με το που ξεκινήσει να χαλάει στις ραφές ή να ξεχειλώνει στη μέση και να μην εφαρμόζει καλά.
Tip: τα μαγιό που πλέον έχεις αποσύρει, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για μαγιό αντίστασης, κι έτσι επεκτείνεις το χρόνο χρήσης του και προσθέτεις αντίσταση στις προπονήσεις σου.
Για τα λάστιχα ποδηλάτου, πρέπει να κοιτάς το σχήμα πέλματός τους όταν ακουμπάνε το δρόμο: όταν το σημείο όπου ακουμπάει το λάστιχο με το δρόμο έχει τετράγωνο σχήμα θέλει αντικατάσταση το ελαστικό. Επίσης, κάποια ελαστικά έχουν σχήματα ή λακάκια ή τρύπες σκαλισμένα πάνω σε αυτά (βλ. φωτογραφία από κάτω). Αυτά δεν βρίσκονται μόνο για να κάνουν το ελαστικό σου πιο όμορφο ή για καλύτερη πρόσφυση με το δρόμο. Είναι επίσης ένας εύκολος τρόπος να δεις πόσο φθαρμένο είναι το ελαστικό σου. Ο εκάστοτε κατασκευαστής δίνει σαφείς οδηγίες με βάση το σχήμα των σκαλισμάτων αυτών, για το πότε χρειάζονται αντικατάσταση. Διάβασέ τα και θα ξέρεις σίγουρα πότε πρέπει να τα αλλάξεις.
Tip: Ένα ελαστικό μπορεί να είναι φθαρμένο για χρήση στο δρόμο, αλλά πιθανότατα όχι αρκετά φθαρμένο για να το χρησιμοποιήσεις στο προπονητήριό σου. Κράτα το και άλλαξε το όταν το λάστιχο του προπονητηρίου πια είναι πλήρως λείο.
Όταν οι κάθετες αυλακώσεις από τα τακάκια δεν μπορούν πια να διακριθούν από τα υπόλοιπα τακάκια, είναι καιρός να αντικατασταθούν. Όταν πλέον φτάσει σε αυτό το σημείο, το τακάκι δημιουργεί γωνία με την επιφάνεια πέδησης της ζάντας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το φρενάρισμα να μην είναι τόσο αποτελεσματικό όσο με ένα καινούριο σετ από τακάκια και σίγουρα δε θες να πάρεις τέτοιο ρίσκο.
Όταν το σύστημα αλλαγής ταχυτήτων γίνεται αργοκίνητο - εάν έχεις σιγουρευτεί ότι είναι σωστά ρυθμισμένο- ή όταν προσπαθείς να αλλάξεις ταχύτητα και η αλυσίδα αναπηδά ή βγαίνει και χρειάζονται αρκετές πεταλιές μέχρι να μπει η επιθυμητή ταχύτητα, σκέψου να αντικαταστήσεις την αλυσίδα και την κασέτα σου. Είναι αρκετά συνηθισμένη πρακτική να αντικαθιστάς αυτά τα δύο υλικά ταυτόχρονα, ούτως ώστε να σιγουρευτείς ότι ταιριάζουν και λειτουργούν σωστά σαν σύστημα.
Όταν η ενίσχυση του σορτς δε σου προσφέρει πια την άνεση που σου προσέφερε αρχικά, αλλά, αντ’ αυτού, νιώθεις ενοχλήσεις από τη σέλα, έχει έρθει η ώρα να το αλλάξεις. Επίσης, άλλο ένα δείγμα ότι πλέον δεν πρέπει να το χρησιμοποιείς, είναι να μην είναι εφαρμοστό στις άκρες και οι τιράντες να έχουν ξεχειλωθεί.
Οι ειδικοί προτείνουν ότι εάν πέσεις, ενώ φοράς το ποδηλατικό σου κράνος (όπως πρέπει πάντα να κάνεις), πρέπει να το αντικαταστήσεις αμέσως, ακόμα κι αν δε βλέπεις κάποια σημάδια εξωτερικής φθοράς. Επίσης, αν το κράνος σου είναι πάνω από έξι ετών, ακόμα κι αν δεν έχει την παραμικρή φθορά, πρέπει να αντικατασταθεί.
Η φθορά του πέλματος είναι χαρακτηριστικός δείκτης για το αν πρέπει να αντικαταστήσεις τα δρομικά σου παπούτσια. Συνήθως, τα παπούτσια αντέχουν για 400-500 χιλιόμετρα. Ωστόσο, να ξέρεις ότι οι βαρύτεροι δρομείς θα πρέπει να τα αποσύρουν γρηγορότερα σε σχέση με τους ελαφρύτερους δρομείς, οι οποίοι μπορεί να γράψουν περισσότερα χιλιόμετρα με ένα ζευγάρι παπούτσια πριν τα αποσύρουν.
Ακόμα και με τακτικό καθαρισμό, τα παγούρια γίνονται βρώμικα και ακατάλληλα για χρήση. Να κοιτάζεις τα παγούρια σου για συσσωρευμένα υπολείμματα ενεργειακών ποτών που έχουν μουχλιάσει, ειδικά στο στόμιό τους. Εάν δεν μπορείς να καθαρίσεις τα υπολείμματα αυτά, πέτα το παγούρι και πάρε καινούριο. Δεν αξίζει να κρατάς ένα κομμάτι πλαστικού με τυπωμένο το λογότυπο ενός αγώνα που έχεις τερματίσει εδώ και μια δεκαετία με τίμημα να αρρωστήσεις λόγω συσσωρευμένων βακτηρίων.
Πηγή: www.active.com
Συγγραφέας: Greg Kaplan, Επιμέλεια: Μαυρογιάννης Άγγελος