Marty Munson, Μετάφραση- Επιμέλεια: Μαυρογιάννης Άγγελος
Πολλοί είναι οι νέοι κολυμβητές που σκέφτονται διαρκώς αυτές τις 3 πολύ συχνές ερωτήσεις. Ξέροντας τις απαντήσεις τους μπορεί να δεις το κολύμπι σου να ανεβαίνει επίπεδο, αλλά και την αυτοπεποίθηση σου να αυξάνεται σημαντικά, νιώθοντας μεγαλύτερη σιγουριά στις προπονήσεις σου.
Ερ: Πρέπει πραγματικά να κάνω τούμπες στις στροφές;
Απ: Κάποιοι αθλητές νομίζουν ότι οι τούμπες είναι «κλεψιά», γιατί παίρνεις μια έξτρα ώθηση σε κάθε στροφή.
Στην πραγματικότητα η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. « Πολλοί είναι αυτοί που παίρνουν 2-3 ανάσες στον τοίχο όταν είναι να στρίψουν χωρίς να κάνουν τούμπα», εξηγεί ο Matt Ison, ο head- coach του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο τρίαθλο. «Αλλά δεν μπορείς να σταματάς και να παίρνεις έξτρα ανάσες κάθε 25 ή 50 μέτρα όταν κολυμπάς στην ανοιχτή θάλασσα.»
Οι τούμπες στις στροφές σε βοηθάνε να μάθεις να ελέγχεις τις αναπνοές σου στην απρόβλεπτη και σκληρή εκκίνηση ενός τριάθλου. Επίσης, σε μαθαίνουν να κρατάς σταθερό ρυθμό, όπως θα πρέπει να κάνεις στον αγώνα σου. Μπορεί στην αρχή να σου φαίνεται αδύνατο αλλά με λίγη εξάσκηση θα μπορέσεις να κάνεις αρκετά καλές τούμπες. Αφιέρωσε 15-20 λεπτά μετά από κάθε σου κολυμβητική προπόνηση για μια εβδομάδα κάνοντας εξάσκηση μόνο στροφές με επαναλήψεις 10-15 μέτρων (περίπου από τα σημαιάκια μέχρι τον τοίχο και πίσω). Στη συνέχεια πρόσθεσε τις τούμπες σταδιακά στην προπόνηση σου (αρχικά στα πιο αργά κομμάτια και όταν αποκτήσεις αρκετή αυτοπεποίθηση παντού) και θα μάθεις να στρίβεις καλύτερα από τους περισσότερους τριαθλητές.
Ερ: Δεν μπορώ απλά να κολυμπάω σε κάθε προπόνηση την απόσταση του αγώνα μου;
Απ: Όχι αν θες να βελτιώσεις το κολύμπι σου. « Όταν κάνεις ένα συνεχόμενο σετ, οι χεριές σου χαλάνε καθώς κουράζεσαι», λέει ο Ison. Ίσως οι χεριές σου γίνονται μικρότερες, ή βουλιάζει η λεκάνη σου, ή απλά κάνεις πιο έντονα τα λάθη στην τεχνική μας που όλοι έχουμε. « Όταν κάνεις διάλειμμα μέσα στο σετ- ακόμα και τα 10 ή 15 δευτερόλεπτα που κάνεις στις επαναλήψεις των 100 ή 200 μέτρων- ξαναξεκινάς, οπότε σπρώχνοντας τον τοίχο, θα έχεις σωστή χεριά ξανά για ένα χρονικό διάστημα πριν χαλάσει πάλι η χεριά σου. Η ιδέα της κάθε προπόνησης είναι να κάνεις αυτό που κάνεις αυτό που κάνεις σωστά παρά απλά να τα κάνεις.» Επίσης, θα πρέπει να δουλεύεις στο κολύμπι σου και πάνω και κάτω από το κατώφλι σου, όπως ακριβώς και στα άλλα αθλήματα.
Ερ: Πόσο σημαντικό είναι να παίρνεις αναπνοή και από τις δυο πλευρές;
Απ: Δεν είναι κακή ιδέα όταν ξεκινάς. Θα είσαι άνετα ανεξαρτήτως αν τα κύματα είναι κόντρα ή αν τα έχεις ευνοϊκά ή αν ο ήλιος λάμπει ή έχει συννεφιά. Ωστόσο, θα εκπλαγείς όταν ακούσεις πολλούς προπονητές να λένε ότι δεν είναι απαραίτητο. «Πολλοί γρήγοροι κολυμβητές αναπνέουν μόνο από τη μια πλευρά», λέει η Katya Mayers, πρώην επαγγελματίας αθλήτρια Ironman, η οποία είναι τώρα προπονήτρια αποστάσεων στο San Diego. «Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε από τη φύση μας πιο δυνατή τη δεξιά ή την αριστερή πλευρά του σώματός μας, και προσπαθώντας να αναπνέουμε από την άλλη πλευρά θα μας κουράσει και έτσι θα χαλάσουμε τη χεριά μας ή θα μας κάνει να επιβραδύνουμε, άρα το συνολικό αποτέλεσμα δεν είναι καλό», εξηγεί η Katya. « Και ειλικρινά, σε κανέναν αγώνα μου δεν χρειάστηκε να αναπνέω από την αδύναμη πλευρά μου.»
Συγγραφέας:Marty Munson
Μετάφραση- Επιμέλεια: Μαυρογιάννης Άγγελος