Αρχική Ενημέρωση Αγώνες Αποτελέσματα Άρθρα Προϊοντα & Υπηρεσίες Φωτογραφίες Βίντεο
High5 NSCoaching Kasimis Training X-treme Stores Top Cycles Triathlon
Άρθρα
28 Μάρ 18 ← πίσω

16 συχνά λάθη που κάνουν οι τριαθλητές

Elizabeth Grimsley, Μετάφραση- επιμέλεια: Άγγελος Μαυρογιάννης

Μπορεί να καταλαβαίνεις ή όχι ότι τα κάνεις, αλλά όλοι έχουμε μερικές κακές συνήθειες. Αυτό αναφέρεται και στους τριαθλητές. Από απλές χαζομάρες, μέχρι και λάθη στην τεχνική, πρέπει να τα αναγνωρίζεις άμεσα και να τα διορθώνεις. Αυτά τα 16 συχνά λάθη μπορούν να σου κερδίσουν μερικά πολύτιμα δευτερόλεπτα ή και λεπτά αν τα διορθώσεις. 

 

1. Να εγγράφεσαι σε αγώνα μόνο και μόνο επειδή εγγράφονται οι φίλοι σου

Δε λέμε να μην τρέξεις κανέναν αγώνα με τους φίλους σου. Εάν όμως φοβάσαι το κολύμπι στον ωκεανό ή δεν τα πηγαίνεις καλά με τις ανηφόρες στο ποδήλατο, και οι φίλοι σου θέλουν να εγγραφούν σε έναν αγώνα με αυτά τα χαρακτηριστικά, ίσως είναι καλύτερο να βρεις έναν άλλον αγώνα που να ταιριάζει καλύτερα στα προσωπικά σου χαρακτηριστικά. Οι φίλοι σου μπορούν να έρθουν τότε να σου φωνάζουν κι έτσι να κάνετε πάλι μαζί το ταξίδι.

 

2. Να σκέφτεσαι ότι τα gadget και ο ακριβότερος εξοπλισμός θα σε κάνουν καλύτερο

Ναι, το πιο αεροδυναμικό κράνος, το ακριβότερο ποδήλατο και τα τελευταίας τεχνολογίας βατόμετρα ίσως σε βοηθήσουν λίγο στην κούρσα, αλλά αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι το τι κάνεις με αυτόν τον εξοπλισμό. Πάντα να επικεντρώνεσαι να προπονήσεις το σώμα σου, από ότι το… πορτοφόλι σου όταν προετοιμάζεσαι για ένα τρίαθλο.

 

 3. Να μην είσαι έτοιμος την ημέρα του αγώνα

Να μην έχεις ξυπνήσει αρκετά νωρίς, να μην έχεις φάει καλό πρωινό, να έχεις ξεχάσει να φουσκώσεις τα λάστιχά σου, είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μπορεί να ξεχάσεις να κάνεις το πρωί του αγώνα. Κάνε μια λίστα την προηγούμενη νύχτα με όλα αυτά τα πράγματα, και φρόντισε να έχεις αρκετό χρόνο ώστε να τα κάνεις όλα πριν ξεκινήσει ο αγώνας σου. Αυτό θα σε διευκολύνει πολύ επιτρέποντάς σου να συγκεντρωθείς στον αγώνα σου.

 

4. Να μη δίνεις σημασία στις αλλαγές

Παρ’ όλο που οι αλλαγές (Transitions) είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του συνολικού αγώνα, μπορούν να σου κοστίσουν ή μπορείς να κερδίσεις πολύτιμα δευτερόλεπτα ή και λεπτά. Θέλεις πραγματικά να χάσεις την ευκαιρία να επιτύχεις τον χρόνο που θέλεις ή να κάνεις ένα προσωπικό ρεκόρ γιατί παραμέλησες να κάνεις εξάσκηση την T1 και την T2 μερικές μόνο φορές πριν την ημέρα του αγώνα σου;

 

5. Να μην ξέρεις τους κανονισμούς

Όπως και σε κάθε άθλημα, είναι σημαντικό να ξέρεις του κανονισμούς διεξαγωγής του τριάθλου –ή πιο συγκεκριμένα του αγώνα όπου τρέχεις- πριν βρεθείς στην γραμμή της εκκίνησης. Από το drafting μέχρι το πρωτόκολλο για μια σωστή αλλαγή, ο χρόνος σου μπορεί να καταστραφεί από ένα σωρό πέναλτι, καταστρέφοντας τη ροή του αγώνα σου.

 

6. Να μην ξέρεις να επιδιορθώσεις ένα σκασμένο λάστιχο

Πολύ συχνό φαινόμενο στους αγώνες είναι να παθαίνει ένα ποσοστό αθλητών λάστιχο. Αν είσαι κι εσύ ένας από αυτούς, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις; Είναι κρίμα να χάσεις άλλον έναν τερματισμό μόνο και μόνο επειδή δεν ασχολήθηκες λίγη μόλις ώρα κατά την προετοιμασία  σου να μάθεις πώς να αλλάζεις σαμπρέλα ή τι πρέπει να κάνεις αν έχεις tubeless τροχούς.

 

7. Να μην κάνεις σωστή διατροφή την ώρα του αγώνα

Ενώ η διατροφή στους αγώνες sprint δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, εάν θες να τερματίσεις έναν μεγαλύτερο αγώνα, η διατροφή την ώρα του αγών είναι πολύ κρίσιμη. Δεν υπάρχει λύση που να ταιριάζει σε όλους, γι ‘ αυτό το να βρεις τι σου ταιριάζει και να δοκιμάσεις την τακτική σου τις εβδομάδες πριν από την ημέρα του αγώνα είναι τόσο σημαντικό όσο και να συντονίσεις τις προπονήσεις σου στο κολύμπι, το ποδήλατο και το τρέξιμο.

 

8. Να παίρνεις σημαντικές αποφάσεις αμέσως μετά από έναν αγώνα

Σε όλες τις καταστάσεις της ζωής, δεν πρέπει να παίρνεις σημαντικές αποφάσεις όταν τα συναισθήματα είναι ιδιαίτερα έντονα. Αυτό σίγουρα ισχύει και στο τρίαθλο. Αφού τερματίσεις τον αγώνα σου- είτε έχεις πάει τέλεια ή απαίσια- πάρε μερικές μέρες να επεξεργαστείς την απόδοσή σου και μετά «κρέμασε τα παπούτσια σου» ή ξεκίνα να προετοιμάζεσαι για την επόμενη μεγάλη πρόκληση.

 

9. Να κάνεις προπονήσεις ταχύτητας όταν θα έπρεπε να κάνεις προπονήσεις αντοχής

Ποιο το νόημα να προσπαθείς να πας γρηγορότερα εάν δεν μπορείς να διατηρήσεις αυτήν την ταχύτητα κατά τη διάρκεια του αγώνα σου; Το να μάθεις πότε φτάνεις στα όριά σου είναι το κλειδί να αναγνωρίσεις το τι χρειάζεται να δουλέψεις στην προπόνησή σου: Σε ποια απόσταση ξεκινάει το τρέξιμό σου να γίνεται πιο αργά; Σε ποιο σημείο στο κολύμπι ξεκινάει να χαλάει το στυλ σου;

 

10. Να μην κάνεις ενδυνάμωση

Δεν εννοούμε να φτάσεις σε σημείο να μοιάζεις με τον Hulk πάνω σε ένα παιδικό ποδήλατο. Όμως, η προπόνηση ενδυνάμωσης, όταν γίνεται σωστά, μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την απόδοσή σου στους αγώνες. Είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την αποφυγή τραυματισμών, που θα σε κρατήσουν πίσω από την προπόνηση και την προετοιμασία σου.

 

11. Να μην κάνεις ρεπό από την προπόνηση

Κάνοντας μια ημέρα ξεκούρασης κάθε τόσο δε βοηθάει μόνο τους μύες σου να αναδομηθούν. Βοηθάει, επίσης, στην πρόληψη υπερκόπωσης από πιθανή υπερπροπόνηση. Ο καθένας κουράζεται από το να κάνει συνέχεια το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά. Δίνοντας στον εαυτό σου ένα διάλειμμα από το τρίαθλο θα βοηθήσει να κρατήσεις το μυαλό και το σώμα σου φρέσκο και έτοιμο για περισσότερα.

 

12. Να τρέχεις στον αγώνα με εξοπλισμό που δεν έχεις δοκιμάσει

Πιθανότατα, να ξέρεις ήδη ότι δεν πρέπει να φοράς το ολοκαίνουριο ζευγάρι παπούτσια ή το καινούριο σου trisuit που πήρες δώρο για τα γενέθλιά σου για πρώτη φορά την ημέρα του αγώνα. Αν όχι, ήρθε η ώρα να το μάθεις! Πώς θα ξέρεις για πιθανούς ερεθισμούς και τριβές ή για πιθανό λάθος στο μέγεθος ή για το πώς νιώθεις τον εξοπλισμό σου γενικά αν δεν τον φορέσεις μερικές φορές στην προπόνησή σου; Αυτό αφορά και τον εξοπλισμό που έχεις να χρησιμοποιήσεις καιρό, γι’ αυτό θυμήσου να δοκιμάσεις την περσινή σου wetsuit πριν την πρώτη εκκίνηση της σεζόν.

 

13. Να μην κάνεις καλό ζέσταμα πριν τον αγώνα

Μην κουραστείς πριν καν ξεκινήσει ο αγώνας, αλλά ένα ελαφρύ ζέσταμα για να ενεργοποιηθούν οι μύες σου είναι απαραίτητο. Καθώς πιθανότατα να μην ακουμπήσεις το νερό πριν δοθεί η εκκίνηση, πάρε το χρόνο σου και προετοιμάσου για τα άλλα δύο μέρη. Το ιδανικό θα είναι 15-20 λεπτά χαλαρού στροφαρίσματος για να βεβαιωθείς πως όλα λειτουργούν σωστά στο ποδήλατό σου και 10 λεπτά τρέξιμο με λίγα ανοίγματα. Αν δεν έχεις ευκαιρία να μπεις στο νερό πριν την εκκίνηση κάνε περιφορές στα χέρια και ίσως λίγα τραβήγματα με λάστιχα αν έχεις την δυνατότητα.

 

14. Να μην ξέρεις τη διαδρομή του αγώνα

Θα πήγαινες σε ένα τεστ στο σχολείο χωρίς να ξέρεις την ύλη; Ελπίζουμε όχι. Το ίδιο ισχύει και για το τρίαθλο. Τσεκάροντας τη διαδρομή του αγώνα πριν την κούρσα θα αποτρέψει να βρεθεί έκπληκτος μπροστά σε μια λακούβα, ένα κομμάτι κακής ποιότητας δρόμου, και άλλα πολλά πιθανά προβλήματα που θα συναντήσεις σε σχεδόν κάθε αγώνα. Επίσης, κοίταξε την έξοδο από το νερό και το δρόμο προς την T1 και ψάξε για κτήρια, αντικείμενα ή οτιδήποτε σε βοηθήσει να δεις πιο εύκολα το ακριβές σημείο εξόδου από το νερό στον αγώνα σου. Εάν φτάσεις στο μέρος όπου γίνεται ο αγώνας μια με δύο ημέρες πριν, τσέκαρε την ποδηλατική και δρομική  διαδρομή του αγώνα για απρόσμενες ανηφόρες, στροφές ή σήμανση. Το τελευταίο πράγμα που θες είναι να χαθείς την ώρα του αγώνα.

 

15. Να μην κάνεις φορμάρισμα πριν τον αγώνα

Είναι σχετικά εύκολο να φτιάξεις το προπονητικό σου πρόγραμμα για έναν μεγάλο αγώνα αυξάνοντας σταδιακά την ένταση της προπόνησής σου μέχρι την ημέρα του αγώνα. Όμως, ένα σωστό φορμάρισμα θα κάνει την απόδοσή σου καλύτερη σε σχέση με το αν δεν έκανες. Έτσι κι αλλιώς, δε θες να φτάσεις στην γραμμή της εκκίνησης κουρασμένος, σωστά;

 

16. Επικεντρώνεσαι υπερβολικά σε ένα από τα τρία αθλήματα

Αποφεύγεις το κολύμπι ή κάνεις περισσότερο τρέξιμο γιατί απλά είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο; Ένα καλά ισορροπημένο τρίαθλο είναι ο μοναδικός τρόπος να κάνεις έναν καλό αγώνα τριάθλου. Αυτό δε σημαίνει να ξοδεύεις το ίδιο ποσοστό χρόνου κάνοντας προπόνηση στο κάθε άθλημα. Αντιθέτως, χώρισε το πρόγραμμα της προπόνησής σου βάση την ημέρα του αγώνα. Πιθανότατα να ξοδεύεις τη μισή από την ώρα του αγώνα σου  στο ποδήλατο, και μετά μπορείς να αποφασίσεις πώς να ξοδέψεις τον υπόλοιπο χρόνο σου ανάλογα με την απόδοσή σου στο κολύμπι και το τρέξιμο.


Πηγή: www.active.com
Συγγραφέας: Elizabeth Grimsley
Μετάφραση- επιμέλεια: Άγγελος Μαυρογιάννης

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Athens Marathon EXPO

Triathlon Hellas

nutrinews

Το trinews.gr είναι ένα portal αφιερωμένο στο τρίαθλο, με ειδήσεις, αγώνες και άρθρα - Όροι Χρήσης - Επικοινωνία: info [at] trinews [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - FitnessPulse.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News