Κίνημα Αλλαγής
Συνέντευξη «The Socialist» και τον Άγγελο Γαβρή παραχώρησε ο Θανάσης Ζαννιάς, Γραμματέας του Τομέα Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής. Μίλησε για όλους και για όλα, την πανδημία, το μέλλον του αθλητισμού, την στάση του Κινήματος Αλλαγής και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ ιδιαίτερος λόγος έγινε για τον τωρινό υφυπουργό Αθλητισμού, Κο Αυγενάκη -ζητώντας την παραίτησή του ώστε να επέλθει το πολυπόθητο “fair play” στον πληττόμενο αθλητισμό.
Μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη που αξίζει να διαβαστεί:
- Κύριε Ζαννιά, είστε ο Γραμματέας του Τομέα Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής, με “δυναμική” παρουσία στο πολιτικό γίγνεσθαι, ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων και δράσεις που αναδεικνύουν θέματα στον χώρο του Αθλητισμού που πλήττεται ανεπανόρθωτα από τις πρακτικές της Κυβέρνησης και του Υφυπουργού της, κου Αυγενάκη… Πείτε μας, ποια θα είναι η επόμενη μέρα στον χώρο του Αθλητισμού αν ο κος Αυγενάκης μείνει στην θέση του;
Ο Τομέας Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής, παρακολουθώντας την πολιτική της Κυβέρνησης, ασκεί ουσιαστική και εποικοδομητική κριτική, καταθέτει προτάσεις και παρεμβαίνει με συνεχείς ανακοινώσεις, για τις οποίες δικαιώθηκε και δικαιώνεται με τις παλινδρομήσεις, τα λάθη και τις σκοπιμότητες του Υφυπουργού, ο οποίος διαρκώς επικαλείται τον Πρωθυπουργό και δυστυχώς παραμένει στη θέση του.
O Υφυπουργός μη έχοντας καμία σχέση με τον Αθλητισμό, κρίνοντάς τον από τις ενέργειές του, εάν παραμείνει θα επέλθει το τελικό χτύπημα στο αθλητικό οικοδόμημα.
- Πιστεύετε πως πρέπει να παραιτηθεί ο κος Αυγενάκης; Θα αλλάξει ενδεχομένως η λογική που μέχρι σήμερα ακολουθείται από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη;
Ως νέος άνθρωπος ειλικρινά αναρωτιέμαι πως ο Πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται στα γήπεδα 4 φορές την εβδομάδα αφήνει ακόμη τον Υφυπουργό και δεν τον έχει απομακρύνει από τη θέση του;
Εδώ και ενάμιση χρόνο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανακολουθία λόγων και πράξεων του και της προσωπικής επικοινωνιακής πολιτικής του, που έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ακόμη και σε αγωνιστικό αυτοκίνητο έγινε συνοδηγός διάσημου οδηγού στην Πάτρα, για να «τρέξει» στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί την καρέκλα του για την άκρατη προβολή του, φέρνοντας επί ένα χρόνο διατάξεις σε άσχετα Νομοσχέδια, με πρόσχημα τη διαφύλαξη της διαφάνειας. Καταργώντας ουσιαστικά κωλύματα που ήταν υπέρ της διαφάνειας και κατά της δημιουργίας οικονομικών συναλλαγών. Προσπάθησε και προσπαθεί ακόμη και σήμερα, με καθαρά πολιτικά κριτήρια, να δημιουργήσει αντιπολιτευτικές ομάδες στις Αθλητικές Ομοσπονδίες, που θέλει να ελέγξει, διχάζοντας την Αθλητική Οικογένεια.
Για να πετύχει το στόχο του, διέσυρε συγκεκριμένα ισχυρά πρόσωπα στον Αθλητισμό, ακόμη εμπλέκοντας και ενδοοικογενειακές αντιθέσεις στην Κυβέρνηση και περιπαίζοντας τη Βουλή με λεκτικά παιχνίδια, όπως στην αναδρομικότητα των θητειών των στελεχών Ομοσπονδιών τον Νοέμβριο του 2019, που την πήρε πίσω στην αίθουσα του Κοινοβουλίου και άλλα διατύπωσε στο τελικό κείμενο του νόμου, κοροϊδεύοντας τους συναδέλφους του Βουλευτές, όπως ακούσαμε πρόσφατα σε ομιλίες στη Βουλή.
Ήρθε η ώρα να μπει «φρένο» στο παραλήρημα νομοθετικού έργου, με τη Βουλή να σύρεται τόσες φορές σε ψήφιση κατακερματισμένων διατάξεων για τον Αθλητισμό.
Άλλωστε, δεν είναι δυνατόν οι κανόνες της καλής νομοθέτησης, να γίνονται με θεσμικές παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής, στο πόδι!, χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος διαβούλευσης, και μάλιστα να εισάγονται «νύχτα» ρυθμίσεις φωτογραφικού χαρακτήρα.
Είναι βέβαιο ότι, η απομάκρυνσή του θα διευκολύνει τη θέση της Κυβέρνησης να μπει σε άλλη λογική, πιο παραγωγική για τον Ελληνικό Αθλητισμό, να αγκαλιάσει ολόκληρη την Ελληνική Αθλητική Οικογένεια, να αντιμετωπίσει όλους τους εμπλεκόμενους με κανόνες «fair play» και να σταματήσει το διχασμό που μόνο κακό κάνει στη νεολαία της χώρας μας.
Επιβάλλεται να συγκροτηθεί ένα σωστά επεξεργασμένο συνολικό σχέδιο για τον Ελληνικό Αθλητισμό.
Όμως συμβαίνει κάτι πολύ περίεργο και άξιο πολλών ερωτηματικών. Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν παίρνει θέση; Τι συμβαίνει όταν όλα τα κόμματα της Βουλής σφυροκοπάνε και η μισή Νέα Δημοκρατία είναι αποστασιοποιημένη από τον Υφυπουργό; Κάποια στιγμή θα απαντηθούν τα ερωτήματα.
- Εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει στο “The Socialist” πως δυστυχώς, φαίνεται πως η πολιτική στην χώρα μας οδεύει στην “ποδοσφαιρικού τύπου οπαδοποίηση”, ο Αθλητισμός πως μπορεί να διασφαλίσει το λεγόμενο και πολυπόθητο “αυτοδιοίκητο”; Πότε πρέπει να παρεμβαίνει η Πολιτεία;
Όλοι όσοι ασχολούνται με τον Αθλητισμό οφείλουν να έχουν πλήρη επίγνωση των ιδιαιτεροτήτων του χώρου, της Διεθνούς αθλητικής έννομης τάξης και να τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες που διέπουν το κράτος δικαίου.
Ως Κίνημα Αλλαγής, ασκώντας δριμύτατη κριτική, με ανακοινώσεις του Τομέα Αθλητισμού και με ερωτήσεις των Βουλευτών μας, καλέσαμε την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις αναγκαίες προσαρμογές και να απενεργοποιήσει έστω την τελευταία στιγμή την νάρκη που έβαζε στα θεμέλια του αθλητικού οικοδομήματος.
Η πρόβλεψη για θέσπιση θητειών στις διοικήσεις των Αθλητικών Ομοσπονδιών με την εκτός κάθε πολιτικού και νομικού πλαισίου αναδρομικότητα εφαρμογής και την προκλητικά αντιδεοντολογική – στα όρια του φαιδρού ρατσισμού – πρόβλεψη ορίων ηλικίας δε σέβονται την καταστατική ελευθερία των Αθλητικών Σωματείων ως αυτή προβλέπεται, κατοχυρώνεται και αναγνωρίζεται στην 5η διακηρυκτική αρχή του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, παραβιάζοντας την θεμελιώδη αρχή του «αυτοδιοίκητου» της πυραμίδας του Αθλητισμού, η οποία και συνεπάγεται την απαγόρευση νομοθετικής παρέμβασης στις διαδικασίες ανάδειξης των Αθλητικών Φορέων και των διοικήσεών τους.
Στα αιφνιδιαστικά και αποσπασματικά νομοθετήματα του Υφυπουργού καταργείται το Αυτοδιοίκητο των Αθλητικών Φορέων, ειδικότερα στις εκλογικές διαδικασίες με την εργαλειοποίηση του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων και τα αποτελέσματά ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται, δημιουργώντας διαμάχες και τριβές σε ολόκληρο το φάσμα του Ελληνικού Αθλητισμού, με τις Διεθνείς Ομοσπονδίες ακόμη και με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.).
Η Πολιτεία πρέπει να ασκεί έλεγχο στα χρήματα με τα οποία επιχορηγεί τους Αθλητικούς Φορείς, να αξιολογεί τη συμμετοχή και τα αγωνιστικά αποτελέσματα και να ενισχύει την έντιμη διακυβέρνηση, όπως κι αν εκφράζεται αμείβοντάς την.
Οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι ανθρώπινες και βέβαια όπου υπάρχει αδιαφάνεια να υπάρχει άμεση τιμωρία, μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται.
- Βλέπουμε εδώ και καιρό μια προσπάθεια αποδόμησης του Ελληνικού Αθλητισμού και ιδιαίτερα της Ε.Π.Ο από τον κο Αυγενάκη και τους συν αυτώ… Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό;
Όταν δεν γνωρίζεις το αντικείμενο και οι γνώσεις σου για τον Αθλητισμό περιορίζονται στη γειτονιά σου, ούτε καν στον πολιτισμένο Νομό που εκλέγεσαι,- κι όταν τον χρησιμοποιείς για το εγώ σου, η αποδόμηση του είναι αναπόφευκτη.
Ακόμη κι αν δεν ξέρεις κάτι ρωτάς για να το μάθεις. Εδώ ούτε αυτό συμβαίνει. Υπάρχουν ώτα κλειστά και μάτια που κοιτάζουν στραβά.
Η έλλειψη γνώσης, οι εμμονές και η επιδίωξη του Υφυπουργού να χειραγωγήσει τις επερχόμενες εκλογές και να εγκαταστήσει διοικήσεις με τους αρεστούς του στις Αθλητικές Ομοσπονδίες, απαξιώνουν τόσο τον Επαγγελματικό όσο και τον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό.
Τέτοιες συμπεριφορές, θυμίζουν και μοιάζουν με σύνδρομα που δεν ελέγχονται!
Με το αψυχολόγητο και πρωτοφανές δελτίο τύπου στις 26 Οκτωβρίου πυροβόλησε τα πόδια του αλλά και την ύπαρξη του Υφυπουργείου. Στοχοποίησε όλα τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία και τους εθελοντές που τα διοικούν, λέγοντας ότι από 5.344 σωματεία μόνο 91 πληρούν τα αγωνιστικά και οικονομικά κριτήρια. Κατά τα λεγόμενά του η μεγάλη πλειοψηφία των σωματείων είναι σφραγίδες. Και τώρα έρχεται, προφανώς με πίεση άνωθεν να χρηματοδοτήσει όλα τα σωματεία οριζόντια. Ακόμη και τις σφραγίδες!, που όμως επιδιώκει να μην ψηφίσουν στις εκλογές.
Μα δεν του είπε κανείς ότι, χωρίς σωματεία δεν θα υπάρχει ο Αθλητισμός και η καρέκλα που κάθεται;
Μίλησε για χάος, για χαοτική κατάσταση, για πάρτυ παρανομίας, για στοιχειά σοκ, είπε «είτε συνένοχοι είτε βολεμένοι, σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτοι».
Να μας αναφέρει ποιοι είναι οι παράνομοι. Να μας δώσει τα στοιχεία και το είδος των παρανομιών. Όλος ο κόσμος περιμένει να δει.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν, δυστυχώς, οπαδοποίηση σε ολόκληρο το φάσμα του Ελληνικού Αθλητισμού.
Ιδιαίτερα στο πιο λαϊκό άθλημα το ποδόσφαιρο, θέλω να επαναλάβω το αυτονόητο. Πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός της αλάνας, της γειτονιάς, των παιδικών ακαδημιών, των καθαρά ερασιτεχνικών σωματείων από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Η μεγάλη μάζα αφορά σε μικρές ηλικίες και σε πολίτες που αθλούνται καθημερινά στα γήπεδα, στα 5χ5, στα 8χ8 και εκπαιδεύονται ή διασκεδάζουν-παίζουν.
Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θέλει επαγγελματική αντιμετώπιση και σχέδιο σαν αυτό που εφάρμοσαν πολιτισμένες χώρες, αφού πλήρωσαν υψηλό τίμημα αλλά κατάφεραν να μείνουν μακριά από τη βία, τα στημένα και σήμερα η οικογένεια βρίσκεται στα γήπεδα σαν να είναι σε γιορτή.
- Κορονοϊός και Αθλητισμός: Όπως όλες οι πτυχές του Πολιτισμού, έτσι και ο Αθλητισμός, πλήττεται βαριά από την πανδημία που στην χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη ένα οδυνηρό 2ο κύμα με χιλιάδες κρούσματα ημερησίως… Πως μπορεί να επανακάμψει ο χώρος; Υπάρχει η περίπτωση ενός παγκόσμιου “κραχ” στον αθλητισμό; Τα ποσά που δαπανώνται είναι δυσθεώρητα και τα έσοδα μειώνονται μέχρι και 90% σε κάποιες των περιπτώσεων…
Η πανδημία συνεχίζει να δηλητηριάζει τη ψυχολογία, την καθημερινότητα, τις δουλειές μας και να μας στερεί από την παρουσία τους αγαπημένα πρόσωπα.
Ο Αθλητισμός είναι διέξοδος αισιοδοξίας, ψυχικής, πνευματικής υγείας, συντροφιάς, γιατί η άσκηση ανταμείβει το σώμα και το πνεύμα.
Χιλιάδες εργαζόμενοι άμεσα και έμμεσα στο χώρο του Αθλητισμού αγωνιούν όχι μόνο για την εργασία τους αλλά και για την ύπαρξή τους, γιατί η επιλογή της ενασχόλησης με τον Αθλητισμό είναι συνδεδεμένη φιλοσοφικά με τη ζωή τους.
Οι επενδύσεις στον Αθλητισμό είναι ανταποδοτικές στην κοινωνία και θα συνεχίσουν να υπάρχουν ότι και να συμβαίνει κατά καιρούς. Δεν είναι δυνατό να γίνει «κραχ» στον Αθλητισμό και αυτό έχει αποδειχθεί ιστορικά ακόμη και σε περιόδους πολέμων.
Ο Αθλητισμός, η άσκηση είναι η έμφυτη διάσταση στις αναλογίες της ανθρώπινης ζωής και θα περνάει πάντα μπροστά μας, εμείς θα μένουμε πίσω παρακολουθώντας τις επόμενες γενιές.
Η πανδημία δεν τον σταμάτησε, εκτός κι αν αναφερόμαστε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή σε μεγάλες διοργανώσεις. Κι αυτές ξεκίνησαν χωρίς θεατές, θα ξαναγίνουν με θεατές, αφού το θέαμα συγκινεί περισσότερο από τις άλλες επιλογές των ΜΜΕ.
Κι εδώ ο Ελληνικός Αθλητισμός φάνηκε άτυχος στη συγκυρία, έχοντας στο τιμόνι έναν άνθρωπο που δεν έχει γνώση του Αθλητισμού, που δεν κατάφερε να συζητήσει με τους ειδικούς, να κάνει διάλογο με την οικογένεια και τα παιδιά, με τους δασκάλους τους, με τους προπονητές, με τα σωματεία και τους έμπειρους ενασχολούμενους, για να γίνουν υγειονομικά πρωτόκολλα, αντικειμενικά αποδεκτά από τους λοιμωξιολόγους.
Κάποιες αξίες όπως ο Αθλητισμός χρειάζονται άξιους για να τον υπηρετούν.
- Πως μπορεί να γίνει “RESTART” στον χώρο του αθλητισμού; Ποιά η θέση σας;
Η πανδημία, παντού στην Υφήλιο δεν σταμάτησε τον Αθλητισμό. Κάνει restart μόνος του, από το παιδάκι που τρέχει από τα δύο του, μέχρι τη γιαγιά που περπατάει δίπλα του. Προσωρινά μόνο ξέφυγε από την κανονικότητά του!
H πλήρης επανένταξη του Αθλητισμού στην κανονικότητα, προϋποθέτει παρέμβαση μέσω ολοκληρωμένου, επεξεργασμένου, αξιοκρατικού προγράμματος στήριξης των Αθλητών/τριών, Αθλητικών Ομοσπονδιών, Αθλητικών Σωματείων, Αθλητικών Φορέων και των εργαζομένων τους.
Γύρω από τον Ελληνικό Αθλητισμό και τις προεκτάσεις του στην οικονομική ζωή της Πατρίδας μας, χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένουν να σταματήσει ο κατήφορος που σχεδόν φτάνει στον γκρεμό με τις παλινδρομήσεις και τις εμμονές του Υφυπουργού και της Κυβέρνησης.
Το Κίνημα Αλλαγής διαχρονικά προσέφερε, προσφέρει και θα προσφέρει, δίπλα στη Νεολαία, σχεδιάζοντας προοπτική για τον Ελληνικό Αθλητισμό.
Αξίζει να επισημάνω ότι, ο εκσυγχρονισμός ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται σήμερα από το Κίνημα Αλλαγής. Επιτυχές παράδειγμα είναι ο νόμος 2725/1999, που παραμένει διαχρονικά ο ισχυρός πυλώνας διαφύλαξης του Αθλητισμού, με πολύ μικρές τροποποιήσεις και αλλαγές.
- Το Κίνημα Αλλαγής είναι το κόμμα που έχει κάνει την μεγαλύτερη ανανέωση σε στελεχιακό επίπεδο ποντάροντας στην νέα γενιά: Εξ ‘αυτών κι εσείς, ο νεότερος Γραμματέας του Τομέα Αθλητισμού στην ιστορία του κόμματος. Ποιες οι δικές σας προσδοκίες και ποιά η γνώμη σας για την θέση της νέας γενιάς στην πολιτική της χώρας μας;
Οι συνομήλικοί μου έχουν πολλούς λόγους να αποστρέφονται την πολιτική. Αυτή, όμως η αποστροφή, που πετροβολά εκ του ασφαλούς το πολιτικό σύστημα, με κινητοποίησε. Θέλησα να γίνω μέρος της λύσης του προβλήματος και να παραινέσω κι άλλους νέους να ασχοληθούν με την πολιτική, γιατί πιστεύω ότι θα πρέπει να πάρουμε τον χώρο που μας αναλογεί.
Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κάνει πράξη την ανανέωση, πιστεύει, εμπιστεύεται νέα στελέχη και νέους ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά, οι οποίοι σέβονται την ιστορία και τις ρίζες της παράταξης και ταυτόχρονα πιστεύουν στην προοπτική της.