Λίγες ώρες πριν την έναρξη του πρώτου παιδικού καμπ τριάθλου στο Sport Camp, φιλοξενούμε στο trinews.gr συνέντευξη της Αγγλίδας προπονήτριας Emma Brunning που θα είναι εκπρόσωπος της ITU/ETU και επικεφαλής του προπονητικού team.
1. Πες μας ποιες ήταν οι σκέψεις σου, όταν η Zita Csovelyak, διευθύντρια της ITU, σου ζήτησε να επιβλέψεις το προπονητικό πρόγραμμα στο παιδικό camp τριάθλου που κάνουμε.
Όταν μου ζητήθηκε να επιβλέψω το προπονητικό πρόγραμμα από τον κ. Zita της ITU, θεώρησα πως είναι μεγάλη τιμή που σκέφτηκαν εμένα για κάτι τέτοιο. Το βλέπω σαν μια φανταστική ευκαιρία να ανακαλύψω νέους τρόπους σκέψης, να μοιραστώ ιδέες και να δημιουργήσω εμπειρίες που θα ωφελήσουν όλους όσους εμπλέκονται. Ανυπομονώ να γνωρίσω τους αθλητές και τους προπονητές και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι μας θα κερδίσουμε πολύτιμες γνώσεις από αυτό το camp.
2. Εν μέσω μιας σκληρότατης οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου αποφάσισε να επενδύσει σε εσένα, μία προπονήτρια στο υψηλότερο επίπεδο του αθλήματός μας. Η χώρα σου, η Μεγάλη Βρετανία, μόλις επέστρεψε από τους Ολυμπιακούς αγώνες με το χρυσό και το αργυρό μετάλλιο στο Τρίαθλο των ανδρών (τα αδέρφια Brownlee) και το χάλκινο για τις γυναίκες (Vicky Holland). Μήπως αυτό σου δημιουργεί κάποια επιπλέον πίεση στο να αποδώσεις;
Αυτό είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Ελληνική Ομοσπονδίας Τριάθλου, αυτή η επένδυση δείχνει πόσο σοβαρά αντιμετωπίζεται το άθλημα (Τρίαθλο) μέσα στην χώρα σας και κυρίως δείχνει ότι κοιτούν μπροστά στο μέλλον. Στους αβέβαιους αυτούς καιρούς είναι όμορφο να φέρνεις κοντά τον κόσμο και να στηρίζεις τους προπονητές ή αθλητές και να δίνεις έμπνευση στην επόμενη γενιά. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δείχνουν την δύναμη και την θετική ενέργεια που ο αθλητισμός μπορεί να περάσει σε όλο τον κόσμο. Η Μεγάλη Βρετανία τα πήγε πάρα πολύ καλά στους αγώνες και είμαστε περήφανοι όχι μόνο για τους αθλητές, αλλά και για τις ομάδες τους που είναι αφανείς και τους υποστηρίζουν με κάθε δυνατό τρόπο. Προσωπικά πιστεύω ότι οι επιδόσεις της Μεγάλης Βρετανίας, όχι μόνο δεν ασκούν επιπλέον πίεση αλλά αντίθετα έχουν αναθερμάνει το πάθος που έχουμε σαν έθνος και οι επιδόσεις αυτές αγκαλιάζουν ευκαιρίες σαν αυτή σε ανερχόμενους αθλητές και προπονητές. Τα αποτελέσματα από τους Ολυμπιακούς αγώνες δείχνουν ότι αυτό που κάνουν οι ομάδες αποδίδει, και πιστεύω ότι θα συνεχίσει να μας δίνει ενθουσιασμό και ευκαιρίες.
3. Πες μας Emma, υπάρχουν παρόμοια παιδικά camp τριάθλου στο Η.Β. ;
Στο Η.Β. έχουμε τοπικές ακαδημίες και πλέον και σχολεία δεξιοτήτων (για τις μικρότερες ηλικίες) καθώς και ειδικά event για γνωριμία με το τρίαθλο (Go Tri's) που σκοπό έχουν να ενθαρρύνουν την συμμετοχή. Όλα αυτά γίνονται σε όλη την έκταση και των 3 εθνών (Σκοτία, Ουαλία, Αγγλία) και στηρίζουν τους αθλητές που έρχονται και ξεκινάνε. Κάθε ακαδημία επικεντρώνεται στο να στηρίζει τους νεαρούς αθλητές με ολιστικό τρόπο, και τους προετοιμάζει σωματικά, πνευματικά και συναισθηματικά για την προπόνηση και τους αγώνες. Υπάρχουν camp που οι αθλητές των ακαδημιών μπορούν να παρακολουθούν καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς τα οποία έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα επιτυχημένα. Έχουμε βγάλει μερικούς νεαρούς πολύ αφοσιωμένους αθλητές από αυτό το σύστημα.
4. Που θα επικεντρώσετε την προσοχή σας στους νεαρούς τριαθλητές που θα συμμετάσχουν αυτή την εβδομάδα; Για παράδειγμα, τεχνική, αντοχή ή ταχύτητα;
Ο κύριος στόχος για τους περισσότερους από αυτούς θα είναι να περάσουν όμορφα, ειδικά για τους πιο μικρούς. Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, ώστε οι αθλητές να νιώσουν ότι πραγματικά δοκιμάζουν τους εαυτούς τους και σωματικά και ψυχολογικά. Το camp θα περιλαμβάνει αρκετή ανάπτυξη δεξιοτήτων και γενικά στοχεύει στο να εμπλουτίσει τις γνώσεις των αθλητών και να τους εφοδιάσει με τα εργαλεία ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσονται μετά στο δικό τους προπονητικό περιβάλλον. (σύλλογοι, σχολείο, σπίτι κτλ)
5. Οι συμμετέχοντες στο camp είναι παιδιά ηλικίας 8 με 17 ετών. Πως εσύ και η προπονητική σου ομάδα θα διαχειριστείτε το εύρος των ηλικιών και τις διαφορετικές ικανότητες των αθλητών;
Το ηλικιακό εύρος είναι τεράστιο! Όμως αφού λάβουμε υπόψιν την διαφορά στην ανάπτυξη ενός οκτάχρονου και ενός δεκαεπτάχρονου, θα λειτουργήσουμε λίγο πολύ οργανικά και θα προσαρμόσουμε τα ηλικιακά γκρουπ αναλόγως. Έχουμε καλή αναλογία αθλητών και προπονητών οπότε μπορούμε να λάβουμε υπόψιν και τις ατομικές ικανότητες του καθενός αλλά και τις ηλικίες τους. Αυτό σημαίνει πως αν οι αθλητές θα πρέπει να αλλάξουν γκρουπ, γιατί είναι πολύ δύσκολο ή πολύ εύκολο, έχουμε την ευελιξία και τα προπονητικά προσόντα να αναπροσαρμόσουμε το που πρέπει να είναι ο καθένας. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος νεότερος αθλητής να είναι πιο δυνατός σε έναν τομέα από κάποιον μεγαλύτερο. Σε γενικές γραμμές θα ενθαρρύνουμε τους αθλητές να δουλεύουν μαζί, να στηρίζει ο ένας τον άλλον, να μαθαίνει ο ένας από τον άλλο ανεξαρτήτως ηλικίας ή ικανότητας. Σίγουρα θα συναναστραφούν με μεγάλο εύρος ανθρώπων αυτή την εβδομάδα.
6. Για αυτή τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία (8 με 17) τι θα θεωρούσες πιο σημαντικό για τον νεαρό αθλητή να μάθει; Να αποκτήσει τεχνική ή να χτίσει αντοχή και ταχύτητα;
Για να το απαντήσω αυτό σωστά θα ήταν σημαντικό να γνωρίζω τους αθλητές, αλλά κυρίως στοχεύουμε στο να αναπτύξουμε το άτομο συνολικά (και ψυχολογικά και συναισθηματικά), όχι απλώς τις φυσικές ικανότητες και προσόντα. Γενικά πάντως μιλώντας, στις ηλικίες 8 με 12 θα αναπτύξουμε δεξιότητες και κατανόηση. Θα δούμε την ισορροπία, τον συντονισμό, την ευελιξία, και θα δώσουμε την ευκαιρία να παίξουν, να νιώσουν την εμπειρία της επιτυχίας, της αποτυχίας, να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό κατά την διάρκεια της μάθησης. Επίσης θα τους υποστηρίξουμε καθώς δουλεύουν σωματικές, πνευματικές, τεχνικές αλλά και δεξιότητες τακτικής. Λέγοντας όλα αυτά, θα κάνουμε και λίγο γενική φυσική κατάσταση, αλλά θα είναι πιο πολύ σαν παιχνίδι παρά σαν αυστηρά δομημένη δραστηριότητα. Στα πιο μεγάλα ηλικιακά γκρούπ, μπορούμε να προσθέσουμε στην παραπάνω λίστα , αν χρειάζεται και πάντα ανάλογα τον αθλητή, συχνές συμμετοχές, να ξαναδούμε τις δεξιότητες του, και να μάθει μέσα από ατομικές δοκιμασίες και χτίσιμο φυσικής κατάστασης. Αυτά βεβαίως εξαρτώνται από τον αθλητή, τις ικανότητές του, τον στόχο που έχει και το πως αντιμετωπίζει αυτή την εβδομάδα.
7. Κατά την επαγγελματική σου γνώμη, ποια μέτρα πρέπει να πάρει η Ελλάδα για να υλοποιήσει και να καλλιεργήσει ένα πρόγραμμα Τριάθλου που απευθύνετε σε νέους το οποίο ίσως στο μέλλον μας φέρει και μια ελληνική συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες;
Πρωτοβουλίες σαν αυτό το camp είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα, και οτιδήποτε ενισχύει την δυναμική του αθλήματος μόνο θετικό μπορεί να είναι. Είναι σημαντικό να επενδύουμε σε γερά θεμέλια, όπως σύλλογοι για παιδιά, νέους ή ενήλικες, προπονητές, εθελοντές και αγώνες που ήδη έχετε. Υπάρχει μεγάλη σύνδεση μεταξύ των συμμετοχών (σε αγώνες) και των επιδόσεων αλλά επίσης υπάρχουν και σαφείς διαφορές. Κάθε χώρα πρέπει να αναπτύξει αυτά τα προγράμματα και να καταλάβει πως δουλεύουν στην δική της κουλτούρα. Έτσι το να επενδύεις σε ανθρώπους και υποδομές είναι δυνητικά από τα πιο σημαντικά που μπορούν να γίνουν ώστε οι αθλητές να αναπτύξουν τις ικανότητές τους κάτι που ίσως τελικά οδηγήσει στην συμμετοχή τους σε elite διοργανώσεις.
Emma θέλω να σε ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για τον χρόνο σου. Σου ευχόμαστε μια τέλεια εβδομάδα στο camp, γεμάτη από ευχάριστες και νέες εμπειρίες με ένα θετικό αποτέλεσμα.
Θέλουμε πολύ να σε έχουμε μαζί μας και στο τέλος της εβδομάδος, ώστε να μοιραστείς μαζί μας από πρώτο χέρι πως εκτυλίχθηκε το πρώτο παιδικό camp τριάθλου στην χώρα μας.